Vakantie 2019: voor iedereen?

0

Het is fijn als mensen een mooie reis kunnen maken naar een ver land en kunnen genieten van de natuur en cultuur. Maar de vraag ‘waar ga je op vakantie naartoe?’ kan ook pijnlijk zijn. Niet iedereen is in de gelegenheid om weg te gaan. Daarom is er in diverse kerken aandacht voor juist die groep mensen.

In Apeldoorn werken meer dan twintig kerken voor de negende keer samen in het project ‘Vakantiegeld samen delen’. Ook de diakenen van de GKv Heemse geven de mensen die van een minimuminkomen leven graag iets extra’s. Ze voeren daarom een zomeractie, met als toelichting: ‘Geef vanuit een (royaal) gevulde hand aan die gemeenteleden die op deze manier mogen ervaren dat u zich met hen verbonden voelt.’

In Hoogeveen werken leden van vier kerken (CGK, GKv, RK en PKN) al voor de achttiende keer samen in een vakantiegeldproject. Zij geven daarbij een richtlijn mee: ‘Geef als je kunt 2 à 3 procent van je vakantiegeld.’ Mensen met een minimuminkomen krijgen het bedrag persoonlijk overhandigd, als zij hiervoor een aanvraag hebben ingediend. Met de burgerlijke gemeente Hoogeveen zijn afspraken gemaakt dat het bedrag niet gekort wordt op een WWB-uitkering in het kader van de Participatiewet. Ook hoeven de mensen het bedrag niet als inkomen op te geven. De doelgroep is helder omschreven: het project is voor mensen die minimaal een jaar op het sociaal minimum leven, één inkomen per huishouden hebben en wonen in de gemeente Hoogeveen.

In Woerden werken kerken samen in een vakantieproject om mensen met een minimuminkomen een weekje weg te bezorgen. De samenwerkingsgemeente CGK/GKv in die plaats geeft daarbij aan dat het niet alleen om geld gaat; zij vragen ook om chauffeurs die mensen naar een vakantiebestemming willen rijden.

Webtips
www.stichtingzonvakantie.nl
www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter