Wel of niet reanimeren?

Praktijkcentrum | 3 augustus 2019
  • Praktijklokaal

Wat doe je als het met iemand in de kerk niet goed gaat? Natuurlijk help je, dat ben je volgens de Nederlandse wet ook verplicht. En 112 bellen kan iedereen. Maar er is natuurlijk meer mogelijk. In veel kerken hoort een aed-toestel al tot de standaarduitrusting en zijn er mensen die daarmee om kunnen gaan, zoals een bhv’er of EHBO’er.

De GKv Drachten-Nijega stuitte daarbij wel op een probleem. Gebruik je een aed ook als iemand, bijvoorbeeld met een niet-reanimatieketting, duidelijk gemaakt heeft dat hij of zij niet gereanimeerd wil worden? Wordt dan niet verwacht dat jij je van actie onthoudt?

Het lastige is: als leek kun je de situatie niet goed beoordelen. Heeft iemand zich verslikt of is er meer aan de hand? Daarom kan het zijn, zo geeft Drachten aan, dat een bhv’er toch begint met reanimeren, tot de komst van een deskundige, zoals een arts of verpleegkundige. Die kan vervolgens beoordelen of je mag stoppen met de reanimatie of niet.

Een situatie als deze kan vragen oproepen; daarom wordt in het kerkblad toegevoegd: ‘We geven hiermee aan dat de bhv’ers in de kerk misschien een beslissing nemen waar u niet achter staat. Zij zijn daar vrij in. Wij vragen u om de beslissing die dan wordt genomen te respecteren.’

Webtips
www.npvzorg.nl
www.reanimatieraad.nl
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/niet-reanimeren-penning-is-geen-oplossing.htm

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief