Column: Schim of schijntje

Roel Venderbos | 3 augustus 2019
  • Column

Een glas dat voor de helft is gevuld, is dat nu halfvol of halfleeg? Het antwoord daarop laat iets zien van hoe iemand in het leven staat. Wie zegt ‘halfleeg’, is vaak iemand die eerder de donkere en sombere kanten van het leven ziet. Iemand die daarentegen ‘halfvol’ zegt, ziet mogelijk eerder de lichtere en hoopvolle kanten van het leven.

Die twee benaderingen kun je ook tegenkomen bij een uitvaart. Zeker als het iemand betreft die de laatste jaren van zijn leven steeds meer heeft moeten inleveren. De fut was eruit, de zo kenmerkende energie en vitaliteit waren verdwenen. Ook de originele denkkracht was er niet meer en de gezondheid liet op allerlei manieren te wensen over. Hij was op het eind van zijn leven nog maar een schim van wat hij geweest is, hoor je dan wel mensen zeggen. Zij vergelijken degene die overleden is met zijn verleden en zitten daarmee op de lijn van ‘halfleeg’.

In hun benadering is een begrafenis een hoopvol gebeuren

Er zijn ook mensen die hun uitgangspunt niet in het verleden nemen, maar in de toekomst. Zij zeggen: hij was nog maar een schijntje van wat hij worden zal. In hun benadering is een begrafenis een hoopvol gebeuren. Ze vergelijken het met zaaien. Ze weten dat het zaaien van zaad toekomst heeft. Er gaat iets moois en spannends gebeuren. Dat kleine onooglijke zaadje ontkiemt en komt straks met schittering en kracht tevoorschijn. Zo kan een handvol zaadjes uitgroeien tot een prachtig boeket.

Natuurlijk, in die wat ik nu maar noem ‘halflege’ benadering zit iets waars. Maar in de ‘halfvolle’ benadering zeker ook! Moet je eens zien wat er in dit leven al zichtbaar is geworden van wat er voor moois in deze man of vrouw schuilging. Zo bijzonder. En hij was nog maar een schijntje van wat hij eens zal worden…

Het geloof in de opstanding doet me anders tegen de dood én anders tegen het leven aankijken. ‘Halfvol’ en dus hoopvol.

Over de auteur
Roel Venderbos

Roel Venderbos is deeltijd predikant van de NGK Kampen en deeltijd geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief