Wat als de voorganger niet komt opdagen?

0

Het zal in Leens in Noord-Groningen niet snel gebeuren dat de gastvoorganger te laat komt door een file. Toch zijn ze in de plaatselijke GKv voorbereid op een dienst waarbij de voorganger te laat of helemaal niet komt. Een uitgebreid protocol daarvoor hangt in de kerkenraadskamer.

Bij minder dan vijf minuten vertraging wordt gewoon gewacht. Bij een verwachte vertraging van meer dan tien minuten leidt een van de ambtsdragers de dienst tot de voorganger alsnog binnenkomt en het over kan nemen. Blijft de voorganger helemaal weg, dan is het de bedoeling dat de aangewezen preeklezer zijn of haar spullen voor de dag haalt en de dienst leidt. Die moeten dus altijd beschikbaar zijn. Als daarbij de door de niet-opgedaagde voorganger doorgegeven psalmen en liederen gezongen kunnen worden, dan is dat natuurlijk heel plezierig voor de begeleider(s).

Het kan zijn dat ook de aangewezen preeklezer er niet is. Dan is de daaropvolgende aan de beurt. Juist daarom ligt er een draaiboek klaar in de kerk, waarop de preeklezer kan terugvallen.

Het draaiboek geldt voor elke denkbare situatie, ook het uitvallen van de eigen voorganger. Al zal men dan (bijvoorbeeld bij ziekte) vaak wel langer van te voren op de hoogte zijn.

Of het ook werkt? Dat is altijd afwachten. Het is echter goed om er van te voren over na te denken en diverse scenario’s te verkennen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter