Stimulans: Leiderschap, Bijbellezen, hemel

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor leiderschap, Bijbellezen met een beperking en de hemel.

Over christelijk leiderschap

051820 Stimulans foto 1In onze snel veranderende samenleving is er een grote behoefte aan leiderschap. We verlangen naar leiders om ons te leiden van de oude, vertrouwde situatie naar een onbekende toekomst. Daarmee is voor leiders de last van de verwachting groot. Tegelijkertijd voelen degenen die geleid worden zich gemakkelijk in de steek gelaten door hun gekozen leiders in tijden dat concrete antwoorden op dringende vragen niet voorhanden zijn. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat er in onze tijd wel gesproken wordt over een leiderschapscrisis.

Als gevolg daarvan wordt vaak gekeken naar wat de Bijbel zegt over leiderschap. Een verfrissende invalshoek wordt daarbij geboden door David Runcorn in Tussen vrees en vertrouwen (Internationale Bijbelbond). Runcorn neemt zijn lezers in een twaalftal Bijbelstudies mee naar de geschiedenis van het volk Israël, zoals beschreven in 1 en 2 Samuël. Het volk bevindt zich hier in de overgangsfase van een confederatie van stammen naar het begin van een monarchie en de worsteling om uit te groeien tot één natie onder zijn koning en zijn God. Runcorn laat zien hoe deze geschiedenis een model biedt voor leidinggeven, voor geleid worden en om God te midden van dat alles te zoeken.


Bijbellezen met mensen met een beperking

051820 Stimulans foto 2De digitale platforms Opkijken.nl en Kinderbijbels.nl zijn woensdag 11 september gestart met een serie blogs over het Bijbellezen met mensen met een beperking: Gewoon anders Bijbellezen. De serie is bedoeld voor iedereen die samen met iemand met een beperking de Bijbel leest. Diverse beperkingen komen in de blogs aan bod: naast mensen met een verstandelijke beperking gaat het over mensen met een sociale, visuele en/of auditieve beperking. Elke week verschijnt er een nieuw blog, waarin deskundigen aan het woord komen die uitleg, voorbeelden en handvatten geven voor het samen Bijbellezen. Ook bevat ieder blog tips specifiek gericht op kinderen. Meer informatie is te vinden op www.opkijken.nl/Nieuws/gewoon-anders-bijbellezen.


Speurtocht naar de hemel

051820 Stimulans foto 3Toen het hem eens werd gevraagd tijdens een interview in een radio-uitzending, wist Henk Binnendijk eigenlijk niets over hoe de hemel eruitziet en wat de Bijbel erover zegt. Toch valt er genoeg over de hemel te vragen en te zeggen. Alleen al het woord ‘hemel’ wordt zevenhonderd keer gebruikt in de Bijbel. Er volgde daarom voor Binnendijk een intense en doorleefde zoektocht in de Bijbel naar de plek van de hemel in Gods plan met deze wereld. In zijn nieuwste boek Hoe ziet de hemel eruit? (KokBoekencentrum) neemt hij zijn lezers mee in deze zoektocht.

Binnendijk onderzoekt nauwkeurig alle Bijbelse gegevens over de hemel en probeert de vraag in de titel te beantwoorden. Bij ieder hoofdstuk is een aantal gespreksvragen toegevoegd, wat het boek ook geschikt maakt voor bijvoorbeeld een Bijbelstudiegroep. Zelf zegt Binnendijk over deze zoektocht: ‘Het heeft mij veel voldoening gegeven om een speurtocht naar de hemel te ondernemen. Mijn verlangen naar de hemel is er veel sterker door geworden. Ik hoop dat dit ook voor u het geval zal zijn.’

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter