Column: Kerstonderwerp

0

Mijn vrouw is lid van een buurtapp voor vrouwen. Met haar toestemming mag ik er iets over vertellen. Wij wonen in de Vogelbuurt, vanouds een volkswijk in Amsterdam-Noord. De vrouwen spreken elkaar aan met ‘vogelburinnen’. Ik ga nu iets positiefs zeggen over sociale media. Over mooie gesprekken en warme vormen van steun die erdoor ontstaan.

Je hoort vandaag veel over negatief gedrag dat wordt uitgelokt door sociale media. Dit is anders. De vrouwen uit de buurt hebben besloten elkaar te helpen. Samen staan ze sterk. Alle positieve emoticons worden uit de kast getrokken, vooral veel hartjes natuurlijk. De toon is serieus en liefdevol, tolerant en strijdbaar. De woningcorporatie krijgt ervan langs of de kapper waar je beter niet meer kunt komen als vrouw zijnde. De dames die bevallen krijgen honderd hugs en komt iemand ergens alleen voor te staan, dan zijn de vrouwen daar.

Mijn vrouw bereidt zich nu voor
op een digitale kerstviering

In de berichten komen woorden als ‘bidden’, ‘halal’, ‘Zwarte Piet’, ‘euthanasie’ voorbij. Er worden serieuze onderwerpen aangesneden, maar nooit ontaardt de discussie. In Kampen hebben we pas een eredoctoraat gegeven aan iemand die als christen de dialoog voert met moslims en mormonen. Niet door zijn overtuiging in te slikken, maar juist vanwege en met die overtuiging. De vrouwen uit de Vogelbuurt doen niet anders. Zij bewaken intussen de vrede van de stad. Chapeau!

God is nooit ver weg in deze conversaties. Pas ging het over ‘integratiepessimisme’. Dat vonden de vrouwen een slechte zaak. Met negatieve praat over mislukt multiculturalisme hebben ze niets. We moeten er een ‘kerstonderwerp’ van maken, vonden ze. Prima idee, een kerstonderwerp!

Mijn vrouw bereidt zich nu voor op een digitale kerstviering. Die gaat over nog meer liefde in de wijk en het kind Jezus in de kribbe. Voor deze vrouwen is een kind dat ter wereld komt een prima onderwerp. Dat God er wil zijn midden in dit buurtleven is misschien minder duidelijk. Gelukkig laat God zichzelf zien, elk jaar opnieuw. Hij is de Immanuel, ook op sociale media.

Delen.

Over de auteur

Roel Kuiper is rector van de Theologische Universiteit in Kampen.

Laat een reactie achter