Stimulans: Dagboeken, theologie, je geloof delen

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor dagboeken, theologie en je geloof delen.

Een goed begin

060120 Stimulans foto 1bDe afgelopen weken verschenen zo veel mooie nieuwe dagboeken, dat ik er graag nog enkele onder de aandacht breng. Zo kwam het Nederlands Bijbelgenootschap met de Bijbelse scheurkalender Een vers voor elke dag, speciaal voor senioren. De kalender bevat voor elke dag een Bijbelvers in grote letter uit de Nieuwe Bijbelvertaling. Op de achterkant van elk blaadje staan enkele regels of een couplet van geliefde kerkliederen van vroeger en nu of een gebed.

Onder redactie van Rolf Robbe verscheen het Bijna-elke-dagboek voor zorgverleners (KokBoekencentrum), dat verpleegkundigen, thuiszorgers en mantelzorgers wil inspireren bij hun werk. De auteurs van het dagboek hebben zich laten inspireren door Bijbelverhalen over mensen die liefde en zorg geven aan anderen en werpen Bijbels licht op het werk in de zorg en op actuele thema’s, zoals eenzaamheid en het omgaan met lijden en verlies. Het dagboek bevat vijf overdenkingen per week voor een periode van veertig weken.

Ds. Paul Visser schreef het Bijbels dagboek Op pelgrimage met Abraham (KokBoekencentrum). In dit dagboek werkt Visser zes maanden lang voor iedere week een van de verhalen over Abraham uit, op zo’n manier dat de verhalen verrassend dichtbij komen. Daarnaast biedt hij voor iedere dag in die week een suggestie voor verdere Bijbellezing.


Zoeken naar het goede leven

060120 Stimulans foto 2Hoe ziet de toekomst van de theologie eruit? Deze vraag kreeg Stefan Paas voorgelegd door de organisatoren van de Nacht van de Theologie. Als antwoord op deze vraag kwam Paas met het essay Zoeken naar het goede leven (KokBoekencentrum), waarin hij ingaat op het bestaansrecht van de theologie in een samenleving als de onze. Of theologie toekomst heeft, hangt volgens Paas uiteindelijk af van een voldoende breed gedragen besef dat de theologie een zinvolle maatschappelijke bijdrage levert en daarom niet gemist kan worden. Daarvoor is het nodig om uit te leggen wat theologie is, wat zij doet en waarom. In dit essay probeert Paas dat te doen voor een breder publiek. Ook legt Paas in dit essay uit waarom volgens hem theologie aan de universiteit thuishoort. Een aanrader voor iedereen die wil nadenken over de toekomst van de theologie.


Geloof, hoop en liefde delen

060120 Stimulans foto 3Wat antwoord je als een collega vraagt wat jouw geloof voor jou betekent? Wat vind je in jouw gemeente de mooiste manier van het delen van geloof, hoop en liefde? Welk onrecht raakt jou het meest op dit moment?

Deze vragen zijn onderdeel van het recent verschenen spel Open Blik dat groepen wil helpen om in gesprek te gaan over het delen van geloof, hoop en liefde. Het spel bestaat uit meer dan zestig vragen, stellingen en dilemma’s en is eenvoudig te spelen: je pakt om de beurt een kaart en geeft eerlijk antwoord. Een aanrader om eens te spelen in je kring, je gespreksgroep, tijdens een gemeenteavond of met vrienden. Open Blik is te bestellen via webshop.diaconaalsteunpunt.nl/product/open-blik-kaartspel.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter