Zoetermeer bidt voor de synodes

0

In Zoetermeer bidden ze voor de synodes van CGK en GKv en voor de Landelijke Vergadering van de NGK, die in deze maanden vergaderen. Ds. Matthijs Bleuwenga vraagt de gemeenteleden om daarvoor te bidden – en deed dat om te beginnen in de kerkdienst van 2 februari in het Kompas, het kerkgebouw van de GKv.

Waarom? Dat legt hij uit in de nieuwsbrief. ‘Wij vinden het als gemeente ook belangrijk om samen met andere christenen te zoeken en groeien in geloof. Als kerken hebben we daarom in de regio en landelijk contact met elkaar. In de regio noemen we dat een classis en landelijk heet het de generale synode. Op deze vergaderingen van kerken wordt gesproken, gedacht en gebeden over onderwerpen die in veel kerken spelen.’ Hij wijst erop dat in alle drie kerkverbanden onderwerpen besproken worden die iets laten zien van de interne spanningen. Dat is bijna elke dag in de krant te lezen. ‘Dat betekent soms dat er best stevig gepraat mag worden, maar hopelijk met als uitkomst dat christenen dichter bij elkaar én dichter bij God komen.’

Vanzelfsprekend

In Zoetermeer is het vanzelfsprekend dat er in de kerkdienst van het ene kerkverband aandacht is voor de landelijke vergaderingen van de beide andere kerkverbanden. Het Kompas (GKv) is bezig met een kennismakingstraject met De Lichtzijde, de samenwerkingsgemeente CGK/NGK in die plaats. In dezelfde nieuwsbrief gaat het over een filmavond met nabespreking voor beide gemeenten en over speciale kringen in de veertigdagentijd, waar leden van beide gemeenten elkaar elke week kunnen ontmoeten. Je kunt je daarvoor opgeven op een centraal adres en je wordt dan ingedeeld in een gemixte kring. Overigens kreeg elke kerkenraad binnen GKv en NGK de vraag om te bidden voor de landelijke vergadering en de synode, die op 7 en 8 februari voor het eerst samen vergaderden.

Webtips

lv-gs2020.nl
cgk.nl/project/generale-synode

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter