Stimulans: Kinderen, klimaat, Jezus’ vrienden

0

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Met kinderen de Bijbel ontdekken

060420 stimulans foto1Op zoek naar een geschikte kinderbijbel? De afgelopen periode verschenen er verschillende nieuwe kinderbijbels! Zo verscheen bij het Nederlands Bijbelgenootschap de Voorleesbijbel. In deze bijbel voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar staan 52 verhalen uit Genesis tot en met 2 Samuel. In 2020/2021 zullen nog twee delen van de Voorleesbijbel verschijnen. De verhalen in de Voorleesbijbel zijn zo geschreven dat je in tien minuten het verhaal beeldend en duidelijk kunt voorlezen. Dit maakt de Voorleesbijbel geschikt voor gebruik aan tafel, voor het slapen gaan en in de klas. Op shop.bijbelgenootschap.nl/voorleesbijbel kun je een kijkje nemen in de Voorleesbijbel.

Bij Royal Jongbloed verscheen verder de kinderbijbel Het verhaal van Gods liefde. In deze op rijm geschreven kinderbijbel loopt het verhaal van Gods reddingsplan als een rode draad door de verhalen heen. De kinderbijbel begint bij Genesis en eindigt bij de Hemelvaart.

Wil je liever met je kinderen actief aan de slag met de Bijbel? Dan is het boek Ik ben een Bijbelontdekker van Corine Zonnenberg een aanrader. Dit praktische boek staat vol met (goed uitvoerbare!) proefjes bij de Bijbel die kinderen samen met volwassenen kunnen uitvoeren. In totaal bevat het boek twintig Bijbelverhalen, te beginnen bij de schepping en eindigend bij de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Ieder hoofdstuk begint met een proefje gevolgd door een Bijbelverhaal met bijpassende vragen en een manier om te bidden. Het boek is door leeftijdsdifferentiatie te gebruiken door kinderen van 4 tot 12 jaar.


Een antwoord op de klimaatcrisis

060420 stimulans foto4Nog nooit eerder protesteerden honderdduizenden kinderen van over de hele wereld tegelijkertijd en nog nooit zo vaak als in 2019. De reden voor de demonstraties is ons allen bekend: de zorgen over het klimaat. Kinderen zijn bij lange na niet de enigen die zich hier zorgen maken, ook volwassenen zoeken naar antwoorden op de klimaatcrisis. Maar waar zoeken we antwoorden? En kan het christelijk geloof ons misschien aan een antwoord helpen?

Die vraag stelt dr. Roel Kuiper zichzelf en ons in zijn nieuwe boek De wereld liefhebben. Kuiper analyseert de politieke, economische en sociale situatie en schetst in confrontatie met andere opties de mogelijkheden van een morele heroriëntatie vanuit het Bijbelse liefdesgebod. Hij stelt zijn lezers daarmee voor indringende vragen: wat zou het betekenen als we de wereld radicaal gaan liefhebben? Kan liefde een antwoord zijn?


De vrienden van Jezus

Het bureau Young & Holy van religieuze trendwatchers Marian Timmermans en Corjan Matsinger bestaat vijf jaar. Ter ere van dit jubileum brengt Young & Holy het boekje Friends uit. In dit boekje maken jongeren kennis met alle discipelen van Jezus. Ze leren over Petrus en Judas, maar ook over de onbekendere discipelen. Wie was bijvoorbeeld Jakobus? Bij elke discipel is er een nadenkertje te vinden. Daarnaast bevat Friends creatieve opdrachten, elk passend bij het verhaal van een discipel. Friends is zelfstandig te gebruiken, maar kan ook goed gebruikt worden in jongerengroepen, op de catechisatie of thuis aan tafel. Meer informatie is te vinden op www.youngholy.nl.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter