Praktijklokaal: kerk in quarantaine

Praktijkcentrum | 28 maart 2020
  • Praktijklokaal

Onze rubriek Praktijklokaal is grotendeels gewijd aan hoe we in deze periode dat Nederland vanwege het coronavirus ‘op slot’ zit toch kerk kunnen zijn: ‘kerk in quarantaine’. Op onze website worden tips voor jeugdwerk, gebed, thuisvieringen, pastoraat etc. steeds aangevuld. Zie www.onderwegonline.nl/kerkinquarantaine.

Thuis met kinderen kerk vieren

Sinds zondag 15 maart zijn vanwege het rondwarende coronavirus vrijwel alle kerkdiensten in kerkgebouwen afgelast, dus ook de kinderkerken, nevendiensten, kindermomenten tijdens de dienst. Ook gezinnen vieren de kerkdienst komende periode thuis. Hoe kun je dat doen? Wij verzamelden mooie tips en ideeën.

  • Houd een thuisviering volgens een programma van de website www.lerenindekerk.nl. Voor haar eigen gemeente en andere kerken schrijft Ingrid Plantinga programma’s voor thuisvieringen. Door de keuzeonderdelen zijn deze geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, tieners, singles of senioren. De eerste thuisviering staat inmiddels online en is gratis te gebruiken.
  • Op Jong Protestant (www.jongprotestant.nl) vind je een aantal werkvormen die gezinnen kunnen helpen om in tijden van het coronavirus thuis kerk te zijn met kinderen en jongeren.
  • Verhalenverteller en poppenspeler Matthijs Vlaardingerbroek plaatst iedere vrijdag een online programma op zijn website www.creatiefkinderwerk.nl.
  • Organiseer met de kinderen een eigen ‘kliederkerk. In een kleine groep kun je aan de slag gaan met thema’s als onzekerheid, angst én vertrouwen. Op www.protestantsekerk.nl/nieuws/kliederkerk-en-corona is uitgebreide aanpak te vinden.
  • Op de website van MissieNederland (www.missienederland.nl) presenteert Jan Willem Janse een mooi overzicht van (thuis)alternatieven voor een kerkdienst, ook voor gezinnen.

Corona en jeugdwerk: how to?

De verwachting is dat ook catechese en jeugdwerk wekenlang niet live in kerken kunnen plaatsvinden. Diverse gemeenten experimenteren met alternatieven.

  • In GKv Vathorst wordt catechese gegeven via de video-conference-platforms Discord, Google Hangouts en Cisco Webex.
  • Young & Holy biedt jeugdleiders, predikanten en gezinnen handreikingen om jeugdwerk thuis voort te zetten. Zie www.youngholy.nl.
  • Diverse predikanten sturen via de mail catechesestof en vragen ouders dit met hun kinderen door te nemen.
  • Onder andere de Barnabaskerk in Apeldoorn (CGK) gebruikt voor de belijdeniscatechese Skype.

Corona en gebed

060722 Praktijklokaal foto1Gebed is in deze moeilijke en onzekere tijd heel belangrijk. Er verschijnen speciale ‘coronagebeden’, op 18 maart jl. organiseerden diverse christelijke organisaties de Dag van Nationaal Gebed in verband met de coronacrisis. In de Utrechtse ‘Kerk aan het Lint’ van GKv Leidsche Rijn en NGK RijnWaarde kan iedere avond tussen 19 en 22 uur gebeden worden in de gebedsruimte van de kerk. Mensen kunnen zich via de website van ‘24-7 Prayer’ aanmelden om een uur alleen in de gebedsruimte te bidden. De ruimte is ingericht voor stilte, creativiteit, voorbede en om alles wat ons bezig houdt bij God, bij het kruis (dat ook in de gebedsruimte hangt) te brengen.

Op www.onderwegonline.nl/kerkinquarantaine vind je diverse ‘coronagebeden’.


Techniek bij kerk-zijn op afstand

Digitaal deskundige Eric van den Berg kwam, toen bekend werd dat gemeenten niet meer zondags samen konden komen, vrijwel direct met adviezen over online streaming. ‘Ik deel graag mijn kennis en er is nood aan de man. Dan is voor mij appeltje-eitje om kerken te helpen’, reageert Eric op de vraag waarom hij direct tips en adviezen deelde.

Wat is echt dé tip voor kerken die nu veel meer online en op afstand ‘gemeente’ moeten zijn?
‘Hou elkaar digitaal vast totdat je elkaar weer de handen kunt schudden. Met naastenliefde, bemoediging en zorg. Vergeet niemand. De techniek die je daarvoor gebruikt, is nu in letterlijke zin het hulpmiddel om samen een kerkgemeenschap te vormen. Of dat nu Whatsapp, Zoom of Facebook Live is.’

Regelmatig schrijft Eric de komende tijd blogs met tips en adviezen over online kerk-zijn. Zie www.isimedia.nl/blog.


Interessegroepen ook in andere kerken

Ook nog een niet-coronagerelateerd bericht: de NGK Hoogeveen is een kleine gemeente: 63 leden, verspreid over een groot gebied. Deze NGK maakte twee jaar geleden de overstap van kringen naar ‘interessegroepen’, en ook andere gemeenten hebben daar belangstelling voor, zoals de GKv Hoogeveen en de NGK Steenwijk. De gemeente liep aan tegen de beperkingen van het kringensysteem, dat ervan uitgaat dat alle kringen hetzelfde doen: Bijbelstudie en basispastoraat. Dit bleek niet bij iedereen te passen. Het pastoraat zit daarom voortaan weer in het takenpakket van de ouderlingen. De gemeente wil hiermee verder, bleek onlangs uit een korte evaluatie.

Hoe werkt het? Er werden groepen gevormd rond verschillende interessegebieden. Uiteindelijk zijn er zes groepen gekomen. Er zijn een paar zaken die voor elke groep gelden:

  • Actieve inzet is uitgangspunt.
  • Een groep telt minimaal vier leden.
  • Ze komen elke maand bij elkaar (in deze tijd virtueel).
  • Leden van de ene groep zijn welkom bij de andere en ook mensen buiten de gemeente zijn welkom.
  • De groep kiest zelf een groepsleider.
  • De Bijbel gaat bij elke groep open en de Bijbellezing sluit aan bij de interesse van de groep.
  • Samen bidden en zingen hoort erbij.

Voorbeelden van interessegroepen zijn: een wandelgroep, een groep voor geloof en filosofie, een creatieve groep, Bijbelstudie, een LEV-groep (leren, eten, vieren), een culturele en een culinaire groep. De gebedsgroepen die er al waren, zijn blijven bestaan.

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief