Jeugdwerk in quarantaine

0

Wat doe je in het jeugdwerk nu er zo veel beperkende maatregelen zijn? Ben jij een van die onvermoeide jeugdwerkers die gelijk met de meest creatieve vormen aan de slag gaat of sta je met de handen in het haar? Ontdek wat bij jou past.

Eerlijk gezegd deed ik twee weken lang helemaal niks. Ik werd overspoeld door berichten over allerlei initiatieven maar had er geen zin in. Ik hou van contact met mensen, digitaal contact vind ik moeilijk. Sociale quarantaine is een opgave voor mij. Bovendien werd thuis alles anders. Voor onze drie kinderen ben ik nu vader, onderwijzer en speelmaatje tegelijk. Mijn vrouw werkt 32 uur als verpleegkundige in het ziekenhuis. Het kostte mij energie om een nieuw ritme te vinden.

Drie weken later dringt tot mij door hoe waardevol het is zoveel tijd te mogen investeren in je kinderen. Meer dan ooit realiseer ik me dat kinderen geloven vooral thuis leren. Geloofsopvoeding kunnen we niet uitbesteden aan de kerk of de school. Als ouders zijn we dragers van de boodschap. Wat kinderen zien in ons leven is veel bepalender dan welke boodschap ze ook horen in de kerk. De confronterende vraag is: wat zien ze aan mij?

Breekbaar

Ik weet ook dat deze situatie in veel gezinnen tot spanning leidt. Ik merk dat kinderen en jongeren in de war zijn, vragen hebben. Ik spreek kinderen die echt verdrietig zijn. Het is dus heel belangrijk om te zoeken naar manieren om met kinderen en jongeren in verbinding te zijn. Maar hoe doe je dat? Heb je daar nu wel tijd en energie voor? De stroom aan initiatieven kan ook veel druk op je leggen, heb ik ontdekt. Toch groeide ook bij mij het verlangen om er juist nu voor jongeren te zijn. Ik gun mezelf de ruimte om te ontdekken wat bij mij past, al weet ik dat het morgen weer anders kan zijn. Ik ben nu gezond, maar het leven is nu zo breekbaar.

Ik werd geraakt door een nieuw nummer van John Mark McMillan, Pilgrim. Het nummer bezingt dat we pelgrims zijn, op zoek naar een hemelse stad. Maar ook dat we tegelijkertijd intens houden van het leven op aarde. Het besef dat we pelgrims zijn, geeft mij nieuwe energie om te zoeken naar manieren om er voor jongeren en ook voor jeugdwerkers te zijn.

There is a heavenly city
that I’m compelled to find
Oh, I love the flowers and trees
and the smell of the grinding seed
And all the, beautiful things here in life
I, I’m a pilgrim here
On this side of the great divide
I’m a pilgrim here
But I walk with you for awhile


Tips

De videoclip van het prachtige nummer Pilgrim van John Mark McMillan vind je op YouTube.

We maakten een kleine selectie uit de vele online tips en ideeën voor jeugdwerk tijdens de coronacrisis.

  • Door de maatregelen rond het coronavirus kan veel tienerwerk in de kerk niet doorgaan. Maar dat betekent niet dat je helemaal niks kunt doen! Ingrid Plantinga heeft een module geschreven voor vier online ontmoetingen. Deze module biedt handreikingen voor online groepssessies met jouw tienergroep. Het thema is ‘Op afstand samen’. We ervaren nu wat het is om op afstand van elkaar te staan. En dat is een mooie kans om eens na te denken over hoe God daar tegenaan kijkt. Het onderwerp ‘samen’ of ‘gemeenschap’ is belangrijk in de Bijbel. Het programma staat op de website van lerenindekerk.nl.
  • Het Praktijkcentrum biedt programma’s aan voor thuisvieringen. Die kun je zelf thuis doen of eventueel op kleine schaal met een paar kringgenoten. Onderdelen uit de programma’s kun je ook gebruiken om te delen in de appgroep van je kring of club zodat je toch contact met elkaar blijft houden.
  • INNOV8 en Rondom Het Kind willen je helpen om jeugd en gezin te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ze hebben tips verzameld om in deze tijd van crisis gezinnen te ondersteunen en jeugdwerk vorm te geven. Zie de website van Missie Nederland voor het overzicht.
  • Het Nederlands Jeugdinstituut heeft voor jongerenwerkers een brochure geschreven met daarin handvatten voor online jeugdwerk.
  • Jong Protestant heeft een aantal werkvormen gemaakt die je kunnen helpen om kerk te zijn, ook als de kerkdienst niet door kan gaan!
Delen.

Over de auteur

Anko Oussoren is adviseur bij het Praktijkcentrum van de GKv.

Laat een reactie achter