Stimulans: autisme, OT, Johannes

Debbie den Boer | 9 mei 2020
  • Stimulans

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Autisme in gezin en kerk

061020 stimulans foto1Wat (of wie) hebben jongeren met een diagnose binnen het autistisch spectrum nodig om te kunnen participeren in de kerkelijke gemeente? Die vraag stelde Bart-Jan Noorlander zichzelf na tal van gesprekken met ouders en ambtsdragers. Vanuit zijn rol als consulent bij Helpende handen, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking in de reformatorische gezindte, besloot Noorlander onderzoek te doen naar deze vraag. Het resultaat is het boek In goede handen over de godsdienstige vorming van kinderen en jongeren met ASS in het gezin en de kerkelijke gemeente.

In het boek wordt ingegaan op het Bijbelgebruik in het gezin, de gewetensvorming en de invulling van de zondag. Daarnaast is er aandacht voor specifieke problemen die mensen met autisme kunnen ervaren bij het begrijpen en toepassen van Gods woord. Daarbij wordt zowel gekeken naar de kerkdienst als naar de catechisatie, het jeugdwerk en het pastoraat. Verder bevat het boek op verschillende plaatsen achtergrondinformatie over autisme, die kan ondersteunen bij het begrijpen en benaderen van de jongeren.


Lastige vragen over het Oude Testament

061020 stimulans foto2Het Oude Testament is lang geleden geschreven in een andere cultuur. Dat levert allerlei vragen bij de uitleg op, zowel van christenen als kritische buitenstaanders. Wisten de Israëlieten bijvoorbeeld wel van een leven na de dood? Wat kunnen we met de wetten die voor het leven in Kanaän bedoeld waren? Waarom bevat het Oude Testament zoveel passages met geweld? En schreef Mozes de eerste vijf boeken van de Bijbel nu wel of niet? Deze vragen en nog veel meer komen ter sprake in het nieuwe boek van Mart-Jan Paul, Struikelbokken.

In totaal komen er veertig vragen aan bod, verdeeld in zes categorieën: vragen over Bijbelboeken, historische en archeologische vragen, godsdienstige vragen, ethische vragen, tekstoverlevering van het Oude Testament en de actualiteit voor ons. Paul richt zich in deze uitgave in het bijzonder op jongeren, maar is een aanrader voor iedereen die heldere antwoorden zoekt op urgente vragen bij het Oude Testament.


Ontdek Johannes

061020 stimulans foto3Het evangelie van Johannes heeft een heel ander karakter dan de andere evangeliën. Centraal in dit evangelie staan de vragen: ‘Wie is Jezus?’ en: ‘Wat betekent het om in Hem te geloven?’ Age Romkes neemt zijn lezers mee op ontdekkingstocht door het evangelie van Johannes om te ontdekken wat Johannes hierover schrijft. In tien Bijbelstudies bespreekt Romkes het hele evangelie.

Elk hoofdstuk van Ontdek Johannes bevat een inhoudsoverzicht van één of een paar hoofdstukken uit het evangelie van Johannes, gevolgd door de bespreking van een kenmerkend thema dat in het hele evangelie een rol speelt. Hierdoor krijgt de lezer een overzicht van de unieke aandachtspunten van Johannes ten opzichte van de andere evangeliën. Elk hoofdstuk eindigt met korte toelichtingen en gespreksvragen over een Bijbelgedeelte. Het boek is daardoor uitermate geschikt om te gebruiken op een Bijbelstudiekring, maar kan ook goed zelfstandig worden gelezen.

Over de auteur
Debbie den Boer

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief