Stimulans: film, voltooid leven, profeten

0

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Maand van de christelijke film

061120 stimulans foto1Al jarenlang is mei de maand van de christelijke film en daarom besteden we, zeker nu, ook hier aandacht aan christelijke films. Ken je bijvoorbeeld de film Overcomer die eind vorig jaar verscheen? Een mooie film over coach John Harrison die zijn basketbalteam en daarmee de grote droom van het staatskampioenschap uit elkaar ziet vallen. Het verlies van zijn baan als basketbalcoach doet Harrison op zoek gaan naar wat nu eigenlijk zijn identiteit bepaalt. Intussen begint hij onwillig als coach crosscountry. Hij ontmoet een atlete die haar grenzen wil verleggen en voor hem wil rennen, ondanks haar astma. John wordt geïnspireerd door haar en door een nieuwe vriend. Ondanks alle tegenstand beginnen ze te trainen voor de grootste race van het jaar!

Stichting de Ondergrondse Kerk biedt via haar website www.sdok.nl twee gratis films aan om christenen in Nederland te bemoedigen en te inspireren. Beide films vertellen het verhaal van Richard Wurmbrand, een Roemeense predikant die veertien jaar in de gevangenis zat vanwege zijn geloof in Christus. De jeugdfilm, uitgekomen in de serie De Fakkeldragers, vertelt dit verhaal voor kinderen van 8-12 jaar. Het docudrama Tortured for Christ is voor iedereen van 16 jaar en ouder.


Voltooid leven

BO12artikelen(def).inddHet onderwerp ‘voltooid leven’ is actueel in onze samenleving waarin een grote nadruk wordt gelegd op het zelfbeschikkingsrecht van de mens. Velen vinden dat de mens als autonoom persoon zelf mag beslissen over het inrichten en beëindigen van het eigen leven. Het boek 12 artikelen over voltooid leven wil de bezinning en meningsvorming rond dit ingewikkelde thema bevorderen.

In de bundel bespreken twaalf deskundigen, onder wie Maarten Verkerk, Margriet van der Kooi en Esmé Wiegman, vragen rond het levenseinde, ieder vanuit hun eigen invalshoek. Er komen vragen aan bod als: wat houdt de term ‘voltooid leven’ eigenlijk in? Wat kom je tegen als pastor in contact met mensen die vragen hebben over hun al dan niet voltooide leven? En wat heeft de Bijbel ons te zeggen in de discussie over voltooid leven? Aanbevolen voor iedereen die zich meer in deze thematiek wil verdiepen!


De profeten

061120 stimulans foto3aDe profeten uit de Bijbel. Voor de meeste jongeren is dit een vrij onbekend terrein. Daarom is het dagboek Blaast de bazuin onder redactie van Monica Murre en Wim Visser een absolute aanrader. In dit dagboek voor jongeren vanaf dertien jaar worden alle profeten behandeld door schrijvers die gewend zijn om voor jongeren te schrijven. Zij nemen je mee door de profeten en laten je zien dat hun boodschap niet is van lang geleden, ver weg en onbegrijpelijk. Juist niet! De woorden van de profeten blijken hoogst actueel. De uitgever vond het belangrijk dat ook jongeren met dyslexie het dagboek konden gebruiken. Daarom hebben jongeren met dyslexie meegelezen tijdens het schrijven van het dagboek. Zinnen en dagboekstukjes zijn kort gehouden, net als de te lezen Bijbelgedeelten.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter