Stimulans: Vakantie, Nehemia, Bonhoeffer

0

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Inspiratie voor in de vakantie

061320 Stimulans foto1De zomervakantie komt nu snel dichterbij. Ook al zal die vakantie voor veel mensen er dit jaar anders uitzien dan normaal, toch is het mooi om juist ook deze zomer extra tijd vrij te maken voor God. Daarom komt Ark Media met licht aangepaste versies van vakantiebijbelgidsen voor volwassenen en voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Beide gidsen hebben dit jaar als thema ‘Klein geluk’.

In de gidsjes kun je drie weken lang bemoedigende en inspirerende Bijbelteksten lezen die je leren om te genieten van klein geluk, ook in tijden dat de wereld op zijn kop lijkt te staan. De twee vakantiebijbelgidsen sluiten op elkaar aan, zodat je ook als gezin aan de slag kunt met de thema’s. De bijbelgidsjes zijn op www.arkmission.nl/kleingeluk te bestellen als gratis download of, speciaal voor kerken en organisaties, in een veelvoud van twintig exemplaren.


Nehemia als voorbeeld

061320 Stimulans foto2Nehemia leidde in zijn tijd een groot bouwproject: de herbouw van de stadsmuren van Jeruzalem. Opvallend is hoe Nehemia dat doet – we leren hem kennen als een biddende en bouwende leider die op een authentieke en natuurlijke manier leidinggeeft in enorm complexe omstandigheden. En ook al gaf hij leiding in een totaal andere context dan onze leiders in kerk, school, zorgorganisatie of bedrijf vandaag– toch kun je juist ook vandaag van Nehemia leren!

Dat laat Dick Both zien in Nehemia – Bidder, Bouwer, Leider, een lees- en werkboek voor leiders die als christen leiding (willen) geven. In 43 hoofdstukken behandelt Both steeds een gedeelte van het Bijbelboek Nehemia in chronologische volgorde waarbij je in de spiegel van Nehemia kijkt. In elk hoofdstuk wordt eerst kort het Bijbelgedeelte uitgelegd. Vervolgens word je uitgedaagd om de inhoud toe te passen, eerst op jezelf maar daarna ook op je organisatie of gemeente. Elk hoofdstuk sluit af met toepasselijke verhelderende citaten en leestips. Al lezend door het boek werk je aan een persoonlijk manifest waarin je je reflecties, feedback en inzichten verwerkt. Via de website van Both kun je alvast een kijkje in het boek nemen: www.bothendebruijn.nl/nehemia-bidder-bouwer-leider.


Bonhoeffer in crisistijd

061320 Stimulans foto3Hoe handel je verantwoord in tijden van crisis? Als mens in relatie tot al die anderen om je heen? En specifiek als christen: hoe nemen we onze verantwoordelijkheid? Wie is onze naaste om goed aan te doen? Deze vragen dringen zich aan ons op in deze tijd. In een serie van zeven podcasts van elk ongeveer tien minuten bespreekt Arthur Alderliesten de zeven werken van barmhartigheid met het oog op het leven in crisistijd.

De podcasts zijn gebaseerd op het eerder verschenen boek Barmhartig leven van Alderliesten waarin hij de werken van barmhartigheid verbindt met reflecties vanuit het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer is vooral bekend geworden vanwege zijn bewonderenswaardige moed in de Tweede Wereldoorlog, maar minder bekend is de belangrijke plaats van barmhartigheid in zijn denken en leven. De podcasts zijn gratis te beluisteren via www.weetwatjegelooft.nl/cursus/barmhartigleven.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter