Column: Diaconale vriendschap

Roel Kuiper | 11 juli 2020
  • Column

Toen het virus uitbrak en alles op slot ging, begon in Amsterdam de voedseluitdeling. Kerken werden distributiepunten. Van collecteopbrengsten werden aardappelen en uien ingekocht bij boeren in de polder. Duizenden mensen zagen kerkmensen in touw voor hun levensonderhoud. Diaconaat in coronatijd.

Een verhaal kwam ons zeer nabij. Dat gaat over een groep ongedocumenteerde Brazilianen. Arbeidsmigranten in de schoonmaak en de oppas. Toen corona kwam, stonden zij op straat. Zonder inkomen, zonder vorm van zorg van hun voormalige werkgevers die eerst goedkoop van hen hadden geprofiteerd. Zonder recht op uitkering of hulp van de overheid.

Voor deze groep Portugees-sprekenden werd een voedselpunt ingericht. Er liepen lijntjes naar de ChristenUnie, naar enkele kerken, en zo kwam dit op gang. In de Noorderkerk (PKN) en de GKv van Amsterdam-Centrum werd gecollecteerd. Kerk in Actie beloofde het bedrag te verdubbelen. Wekelijks was ongeveer zeventienhonderd euro nodig. Dat geld kwam er steeds, dankzij een uitdijend net van diaconale vriendschap in coronatijd.

Wie zegt dat de kerk niet leeft?

Vanuit Lisse werd een vrachtwagen aangeboden, de boer in de Flevopolder halveerde de rekening voor de vijf ton aardappelen, in Barneveld konden vijftienduizend eieren goedkoop worden ingekocht, ondersteund door een collecte van de plaatselijke GKv. Jongeren uit Barneveld stonden even later eieren in te pakken in een kerk in West, zij aan zij met jonge Brazilianen.

Ik houd niet van getob, ook niet over de kerk. Wie zegt dat de kerk niet leeft? De kerk van Christus, die zich toelegt op liefde en barmhartigheid, maakt nieuwe vrienden in tijden van corona. Kerken worden zichtbaar en niet alleen online. Beter dan ooit kan ze nieuwe relaties leggen, via netwerken, met de telefoon in de hand. Bij verlies van inkomen en levensonderhoud, bij ziekte en tegenspoed, in goede en kwade dagen.

Hierachter staat Christus, die met en voor ons zijn kerk vergadert, beschermt en bewaart, ook in tijden van corona. Echt. Dit verhaal laat het zien.

Over de auteur
Roel Kuiper

Roel Kuiper is rector en bestuursvoorzitter van de TU Kampen.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief