Diaconaat in en na crisistijd

0

Wat verandert er door de coronacrisis in het kerkelijk leven? De dienstenorganisaties van NGK en GKv hielden daarover een peiling. Maar je hoeft niet te wachten op de uitkomst daarvan. Op de website van het Diaconaal Steunpunt vraagt Derk Jan Poel de diaconieën om even terug te kijken: stel jezelf als diaconie en kerk eens de volgende vragen:

diaconaal-steunpuntWaar zijn we in de afgelopen periode mee begonnen
1) dat we graag willen voortzetten?
2) dat we liever niet voortzetten?

Waar zijn we in de afgelopen periode mee gestopt
3) dat we graag weer willen opstarten?
4) dat we liever niet opnieuw opstarten?

In Dalfsen-Oost (GKv) deed de diaconie dat in mei al: ‘Moeten we straks alles weer doen zoals we het deden? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Of is het tijd voor andere keuzes? We hebben bijna allemaal ontdekt dat we elkaar ontzettend hard nodig hebben.’ De diakenen trekken het wel breder dan hun eigen taak. Het gaat om keuzes die op wereldniveau gemaakt moeten worden, maar ook om heel persoonlijke keuzes. Micha 6:8 is daarbij leidend: ‘recht doen, trouw betrachten en nederig de weg te gaan van je God’. Meer niet. Dat klinkt groot maar het zit hem, volgens hen, juist in kleine dingen die iedereen kan doen. Ze wijzen daarbij op de positieve reacties op kaarten die vanuit de gemeente gestuurd zijn naar dorpsgenoten.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter