Kerk aan de wandel

Praktijkcentrum | 8 augustus 2020
  • Praktijklokaal

Een ‘lijfelijke’ kerkdienst met de hele gemeente – en toch coronaproof. Dat lukte Rijnwaarde, de NGK in Utrecht Leidsche Rijn. Kleine groepen van drie huishoudens wandelen een vaste route door een park langs verschillende onderdelen van de kerkdienst. Elke vijf minuten vertrekt een nieuwe groep.

061522 praktijklokaal foto 1Bij het startpunt krijgt elke groep het votum en de zegengroet. Na een korte wandeling klinkt een lied vanaf de overkant van een waterpartij. Op het trekpontje naar de muzikant toe wordt er voorzichtig meegezongen. Nietsvermoedende parkbezoekers kijken verwonderd toe. Zo wandelt elke groep langs bijbellezingen, preek, voorbede en andere liederen. In de tuin van een gemeentelid langs de route wordt het avondmaal gevierd. Terug in de kerk klinkt een slotlied en ontvangt men de zegen.

‘Deze vorm is ons heel goed bevallen’, zegt voorganger Mark Rietkerk. ‘We zien ook volop missionaire kansen. De volgende keer nodigen we de buurt uit om mee te wandelen.’ Op YouTube staat onder de titel ‘Kerk aan de Wandel’ een video-impressie van deze bijzondere dienst.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

Peter Sneep
  • Reportage
  • Thema-artikelen
‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

Klaas van den Geest
  • Opinie
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief