Column: Cultuurstrijd

Dick Westerkamp | 9 januari 2021
  • Column

De culture war die Amerika in de greep houdt, roept bij ons geen sympathie op. De meeste christenen kijken ernaar met verbazing en afschuw.

Aan de ene kant heb je de conservatieve evangelicals die zich achter Trump geschaard hebben, omdat hij opportunistisch hun standpunt over abortus en gender issues omhelst. De schade voor de geloofwaardigheid van het evangelie zal nog lang gevoeld worden.

Aan de andere kant staan de liberals die hun opvattingen door rechtszaken en intimidatie willen opleggen aan mensen die vanuit hun geloof deze hartgrondig afwijzen. Nu eens voel je je met je Nederlandse en gereformeerde geweten meer verwant met de ene partij, dan weer met de andere. Compromissen lijken ver te zoeken. In onze contreien doen we het beter, denken we. Er is meer overleg en ook als standpunten radicaal tegenover elkaar staan, komen we er meestal wel uit. Daarom willen in ons land veel christenen van zo’n strijd helemaal niet weten.

Toch kunnen we de notie van cultuurstrijd niet missen. Onze samenleving rekent in rap tempo af met de Bijbel en de christelijke traditie. Haar motto komt rechtstreeks uit Psalm 2: ‘Wij moeten hun juk afwerpen, ons van hun boeien bevrijden.’ De recente aanval op christelijk onderwijs dat wil staan voor de klassiek-christelijke visie op het huwelijk is daarvan een illustratie. Een christen zal toch willen getuigen van dat andere Rijk en nooit genoegen willen nemen met de alternatieven van links of van rechts die zich hier beneden aandienen.

John Stott noemde jaren geleden zijn commentaar op Jezus’ Bergrede Christian Counterculture. Aan de basis van een tegencultuur ligt vanaf het begin van de geschiedenis de geestelijke strijd. We hebben een christelijk ideaal dat we niet zelf bedacht hebben. Een kerk die dat niet meer uitdraagt, verloochent zijn afkomst. Het geloof in de levende Heer stond vanaf het begin zeer kritisch in de cultuur en heeft juist daardoor iets te zeggen. Niet met de pretentie dat wij het beter doen, maar vanuit de overtuiging dat het evangelie ook voor onze samenleving de toekomst wijst. Waard om voor te vechten.

Over de auteur
Dick Westerkamp

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief