Energie van de kerk voor de buurt

0

De Rehobothkerk in Utrecht (GKv) is recent verbouwd. Na verbouwing van het kerkgebouw uit 1959 was het platte dak van de kerk geschikt voor zonnepanelen. Daarom zocht de kerk contact met de Coöperatie Buurtstroom Energie-U, die als doel heeft om ‘zonnestroomprojecten op te zetten en te beheren op grote daken in Utrecht’.

070222 praktijklokaal foto2aInmiddels heeft de stichting al elf grote daken in de Domstad met zonnepanelen belegd. Het idee achter Buurtstroom is dat buurtbewoners met elkaar een aantal zonnepanelen kopen en vervolgens gebruik maken van de stroomopbrengst van de panelen en van een flinke korting op de energiebelasting. De 149 panelen op het dak van de Rehobothkerk met een verwachte opbrengst van 42.000 kWh waren binnen enkele maanden verkocht. Mensen uit het postcodegebied van de kerk en aangrenzende postcodegebieden konden meedoen.

Waarom doet de Rehobothkerk mee? ‘We willen graag in de wijk Tolsteeg zichtbaar aanwezig zijn, niet alleen voor onze eigen gemeente, ook voor buurtgenoten. Wij geloven dat we de aarde in bruikleen hebben gekregen en de verantwoordelijkheid hebben om daar invulling aan te geven’, is te lezen in de informatiebrochure.

De kerk heeft haar dak beschikbaar gesteld zonder tegenprestatie van Buurtstroom. Ook op andere manieren wil de kerk aanwezig zijn in de buurt: ‘Samen willen we God dienen en als een groeiende gemeenschap van bewogen christenen ons inzetten voor Utrecht.’

Ook andere gemeenten in Nederlands kennen vergelijkbare coöperaties waaraan particulieren via de postcoderoosregeling kunnen deelnemen. Diverse coöperaties zijn hard op zoek naar daken van kerken, scholen en bedrijven om daar zonnepanelen op te plaatsen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter