Bouwen aan iets nieuws

Praktijkcentrum | 5 juni 2021
  • Praktijklokaal

In de kerken groeit het besef dat het oude normaal niet terugkomt – en dat je dat ook niet moet willen. Daarvan zijn ze overtuigd in de Samenwerkingsgemeente CGK/NGK Rotterdam-Alexanderpolder (SGA), een gemeente van ongeveer 550 leden. Dominee Bas van Zuijlekom hoopt op radicale veranderingen. Hij ziet de door corona opgelegde beperkingen als versperde zijwegen die hem in ieder geval meer focus gaven op de Weg. Hij hoopt ‘dat het oude normaal ontwricht blijkt te zijn en dat op het oude en vergane iets nieuws groeit of moet worden opgebouwd’. In de gemeente is een proces gestart om daarover met elkaar na te denken.

(beeld DGL Images/iStock)

(beeld DGL Images/iStock)

Als eerste stap heeft de kerkenraad gesproken met ruim twintig gemeenteleden: een gevarieerde groep in leeftijd, maar ook in opvattingen. De gesprekken gingen over de gemeente op dit moment, over wat de leden belangrijk vinden en over hun verlangen voor later. Gemeenteleden konden ook reageren op tien kernpunten van gemeente zijn en op twaalf manieren om gemeente te zijn. Bij de kernpunten kwam bovenaan: ‘vieren dat God onze Schepper, Redder en Koning is’. Bij manieren waarop men gemeente wilde zijn kwam als belangrijkste naar voren: ‘ontmoetingen, gesprekken en samen dingen doen’. Deze dingen werden tijdens de coronacrisis juist gemist.

Regelmatig noemden gemeenteleden ook de kerkdiensten: ‘De zondagse dienst is onmisbaar om te leven vanuit Gods Woord en ons gedeelde geloof samen te beleven.’ Dat vraagt om relevantie: ‘Zorg ervoor dat het geloven en de manier waarop we dat geloven vormgeven aansluit bij het dagelijkse leven van de mensen.’ De kerkenraad staat nu voor de belangrijke vraag: hoe verbinden we ons als gemeenteleden aan elkaar? Willen we ook écht verbinding? De volgende stappen zijn erop gericht om de vragen scherper te krijgen en antwoorden te vinden.

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

Peter Sneep
  • Reportage
  • Thema-artikelen
‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

Klaas van den Geest
  • Opinie
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief