7x dit kun je wél doen als kerk in coronatijd

Annemarie van den Berg-Nap | 20 februari 2021
  • Achtergrond
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Er komt veel af op kerken in coronatijd. Wat zijn de kansen? Onze oproep naar bemoedigende en hoopvolle initiatieven leverde veel moois op, dat we graag met jullie delen. Dat er met de nodige creativiteit veel mogelijk is, laten de volgende kerkelijke initiatieven zien. Laat je erdoor inspireren!

Niet meer zingen?

Inspiratie coronatijdUit recent onderzoek blijkt dat veel kerkleden vooral het samen zingen erg missen. De GKv Schildwolde heeft hier iets op gevonden en organiseerde voor Pinksteren een online gelegenheidskoor. Of laat je inspireren door het interkerkelijke initiatief dat de medley ‘U geeft rust’ zong.

Een kijkje bij elkaar thuis

Diverse kerken hebben al ervaring opgedaan met het maken van korte filmpjes bij gemeenteleden thuis. Deze filmpjes kun je dan als onderdeel van de online kerkdienst laten zien. Benieuwd hoe je dat doet? Op de websites van de volgende gemeenten vind je mooie voorbeelden: NGK Apeldoorn, mozaiek0318 en NGK Maassluis.

Bemoediging door een geheime zus of engel

Via ons Twitterkanaal kregen we ook de leuke tip voor een ‘geheim zussenproject’, ook wel bekend als ‘kerstengelproject’. Als gemeenteleden trek je loodjes en voor degene van wie jij het loodje trekt, ga je de komende tijd bidden, en laat je via bemoedigingen en kleine anonieme attenties weten dat je aan hen denkt.

Afval prikken in de wijk

Maar je kunt natuurlijk als kerk in coronatijd ook wat moois betekenen voor je wijk, zoals enkele vrijwilligers van de GKv Assen-Peelo lieten zien met hun actie om afval te prikken.

Samen een Psalm lezen

Ook mooi is het initiatief van de hervormde wijkgemeente De Samaritaan uit Rotterdam, die een filmpje maakte van gemeenteleden die allemaal een vers voorlazen van Psalm 91. Bij enkelen van hen zat er een bijzonder levensverhaal vast aan de tekst die ze uitspreken.

Online pubquiz

Natuurlijk is gezelligheid en contact ook onderdeel van kerk-zijn en de GKv Het Lichtpunt uit Assen organiseerde daarom een pubquiz, waar heel veel mensen uit de kerk veel plezier aan beleefden. Ook een leuk idee: een online bingo, zoals de Petrakerk in Heemstede organiseerde voor de kinderclub.

Werkvormen voor jongeren en tieners

Alvast ideeën opdoen voor Pasen? Neem dan vooral een kijkje op de website van Jongprotestant, waar je onder meer een online Paaschallenge vindt, en voor de gamers zelfs een bijzondere Minecraft Edition!

Geïnspireerd door magazine OnderWeg? Word gratis abonnee van onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen en uitgaven.

Over de auteur
Annemarie van den Berg-Nap

Annemarie van den Berg-Nap is journalist en cultureel antropoloog.

Op weg met muziek

Op weg met muziek

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen
Zing een nieuw lied voor de HEER

Zing een nieuw lied voor de HEER

Jaap Cramer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief