‘Spiritualiteit heeft alles met het lichaam te maken’

Elze Riemer | 17 juli 2021
  • Interview
  • Ontmoeting

‘Ik kon geen plek vinden waar lichaam, ziel en geest op een christelijke manier met elkaar werden verbonden – dus besloot ik zelf die plek te creëren.’ Radiopresentator Tjitske Volkerink (1976) zette zes jaar geleden in Hilversum het Christelijk Spiritueel Centrum op, een christelijk wellnesscentrum. Een onderneming waar niet iedereen evenveel enthousiasme voor kan opbrengen. Toch blijft ze onverminderd geloven in het belang van een dergelijk centrum.


Tjitske Volkerink (1976) volgde de opleiding communicatie aan de CHE. Ze werkte langere tijd voor de EO, onder meer bij 2Vandaag en EO-Metterdaad en in de goededoelensector. Bij Groot Nieuws Radio presenteerde ze de programma’s De dominee komt voorbij en Heilige Huisjes. In 2015 volgde Volkerink bij de EO Heleen van Dijk op als presentator van het radioprogramma De Muzikale Fruitmand. In 2015 zette ze het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum op. Samen met haar gezin is Tjitske Volkerink betrokken bij de Morgenster, een PKN-wijkgemeente in Hilversum.


Tjitske omschrijft zichzelf als een veelzijdig mens. Iemand die weet wat ze wil en daar helemaal voor gaat. Ze is opgeleid als communicatieprofessional, maakte carrière in de media en de ‘goededoelenwereld’ en is nu, naast presentator van het wekelijkse radioprogramma De Muzikale Fruitmand, sociaal ondernemer, wellness coach, masseur en stiltetrainer.

(beeld beeld Mcklin Fotografie)

Maar ze voelt zich vooral een pionier. Waar anderen naar rechts gaan, kijkt zij wat er links nog te ontdekken valt. Het Christelijk Spiritueel Centrum is daar de vrucht van: behalve de verwerkelijking van haar droom, is het ook een pioniersplek van de Protestantse Kerk Nederland.

Veilige plek

Tjitske Volkerink heeft als verlangen dat mensen zich leren verbinden met zichzelf en met God via het lichaam en de zintuiglijke ervaring. Ze wil er zijn voor christenen die hiervoor een veilige plek zoeken, maar ook voor spirituele zoekers die thuis zijn in de spiritualiteit, maar niet weten dat hier ook een verbinding ligt met het christelijk geloof. ‘Kom tot rust, kom tot jezelf’, luidt de slogan van het centrum dat ze opzette. Het wellnesscentrum wil lichaam, ziel en geest weer bij elkaar brengen en biedt hiertoe massages, meditaties en essentiële oliën aan.

Verder lezen? Neem een gratis proefabonnement op magazine OnderWeg en ontvang inloggegevens voor de website.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Elze Riemer

Elze Riemer is godsdienstwetenschapper en journalist.

Gods Geest in het Oude Testament

Gods Geest in het Oude Testament

Koert van Bekkum
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Pieter Kleingeld
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief