‘Ik voel er niks bij’

Ingrid Plantinga | 12 november 2021
  • Jeugdwerk

Van de zes jongeren die in onze woonkamer zitten hebben er vier ernstige twijfels over hun geloof. Stuk voor stuk intelligente jongens die volgens eigen zeggen niet passen in het plaatje van een gelovige. ‘Omdat ik er niks bij voel.’

Onbedoeld schetsen we in de kerk een beeld van hoe een gelovige hoort te zijn. Een blauwdruk waaraan je hoort te voldoen: enthousiast in bijbellezen, komt goed uit z’n woorden bij het bidden, zingt met passie en gevoel, houdt van kringgesprekken, enzovoort. Maar hoe meer ik de diversiteit om mij heen en in de Bijbel ontdek, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat dit plaatje niet klopt. Ieder ervaart Gods liefde op zijn eigen manier en ieder heeft de neiging om in zijn eigen geloofstaal God lief te hebben. Er is niet één manier of één taal van geloven. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeurstaal en één daarvan is bijvoorbeeld kennis.

Denkers

Lange tijd is de geloofstaal van de kennis dominant geweest in onze manier van kerk-zijn. Je moest het vooral weten en begrijpen. Dan kwam je er wel als gelovige. In de loop van de geschiedenis is daarop de nodige correctie gekomen. Het gevoel werd belangrijker en daarna ook het handelen en de gemeenschap.

Toch is voor veel mensen de geloofstaal kennis nog steeds heel belangrijk. Omdat het past bij hun persoonlijkheid of hun opleidingsniveau. Zoals voor die jongeren bij mij in de woonkamer. Of mijn zoon die als kleuter niet wilde bidden ‘omdat er een plafond tussen zat en God hem toch niet kon horen’. Elke kerkdienst heeft hij wel iets te vragen: ‘Wat betekenen die letters op de kaars?’, ‘Wat is rechtvaardiging?’, ‘Waarom moeten we staan?’

Voor deze jongeren is het belangrijk dat we hen begeleiden in hun eigen geloofstaal. Dat we hun vragen serieus nemen en samen met hen de zoektocht aangaan. Dat we niet proberen hen om te vormen naar gevoelsmensen of doeners, maar hun laten zien dat je ook met je verstand een volwaardige gelovige kunt zijn. Want God heeft hen gemaakt als de denkers die ze zijn!

Discussieavond

Samen met onze jeugdgroep zijn wij het avontuur aangegaan om een discussieavond te organiseren over geloof, wetenschap en je brein. Zij nodigden een christelijke filosoof en een atheïstische hersenwetenschapper uit en leidden zelf het gesprek. Het was een enorme bemoediging voor hen toen het bijzaaltje te klein bleek voor alle geïnteresseerden die eropaf kwamen. Met een paar honderd aanwezigen weken we uit naar de kerkzaal. Naast dat het een boeiende avond was, hebben de jongeren ontdekt dat er veel meer zijn zoals zij: denkers die het geloof benaderen vanuit de taal van het verstand.


Speciaal voor denkers schreef Gert-Jan Roest een cursus over het christelijk geloof: Tafelgesprekken voor denkers. Hierin vind je geen makkelijke antwoorden, maar de uitdaging om al denkend op zoek te gaan. De cursus is geschikt voor christenen die zoekend zijn en voor mensen die geïnteresseerd zijn in het christelijk geloof. Er zijn twee cursusboeken: Hoopvol leven (ontdekken van de weg van Jezus) en Open leven (hoe je de weg van Jezus gaat). Deze cursus is zeker ook geschikt voor jongeren met de geloofstaal kennis.

Over de auteur
Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga is adviseur bij KerkPunt.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief