Stimulans: Openbaringen, spanning, oefenruimte

Jannet de Jong | 8 januari 2022
  • Stimulans

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Openbaringen verhelderd

Theoloog Age Romkes schreef Alles wordt nieuw. Dit boek is een hervertelling van het boek Openbaring in hedendaags Nederlands. Maar het is ook een bijbelstudieboek dat je zowel voor jezelf als in de kleine groep kunt gebruiken. De auteur leest Openbaring niet als een set voorspellingen voor de eindtijd, maar als uitnodiging om jouw wereld met die van God in verband te brengen en om Gods handelen en zijn plannen te herkennen.

Ieder hoofdstuk besluit met enkele overdenkingspunten. Een tiental bijbelstudies nodigen uit om het boek in een kleine groep te bespreken, al is daarvoor wel enige zelfstudie vereist. Dankzij de vele verwijzingen en verduidelijkingen is het een compacte, maar stevige wegwijzer voor wie nieuwsgierig is naar de inhoud van dit bijbelboek.

Age Romkes, Alles wordt nieuw is uitgegeven door Buijten & Schipperheijn.


Ontspannen omgaan met spanning

Het magazine IDEAZ van Missie Nederland heeft dit najaar het thema ‘polarisatie’ uitgediept. Welke roeping heeft de kerk in een periode van onzekerheid en machteloosheid? Hoe ga je om met de spanning die dat met zich meebrengt in de gemeente? En hoe kun je juist als gemeente tot zegen zijn voor wie gegijzeld wordt door angst, onzekerheid of boosheid? Thema’s als verbinding, radicaliteit, verdraagzaamheid en compassie worden uitgewerkt aan de hand van interviews, verdieping en praktijkvoorbeelden. Een bron van inspiratie en tips voor wie wil nadenken over relevant christen zijn.

Via de site van Missie Nederland zijn deze en andere exemplaren van IDEAZ digitaal na te lezen wanneer je aangemeld bent. Maar je kunt ook een fysiek exemplaar aanvragen. Ook aanbevelenswaardig: het voorgaande nummer over eenzaamheid.

Webtip
www.missienederland.nl/beweegdekerk/ideaz


Online oefenruimte voor pastorale gesprekken

Al eerder schreef ik in OnderWeg (OnderWeg editie 2) positieve woorden over het Handboek pastoraat bij psychische problemen, onder redactie van Hanneke Schaap-Jonker. Het handboek is gericht op wie in zijn of haar pastorale taken mensen met een psychische aandoening ontmoet. Nu is er verdieping beschikbaar: een gratis online training pastoraat bij psychische problemen. De training is een samenwerking van het Kennisinstituut christelijke GGZ (waarvan Schaap-Jonker lector is), Eleos en Weet wat je gelooft.

Op basis van ervaringsverhalen, scènes uit de pastorale praktijk en informatie en advies kan de betrokken pastor, oudste, bezoeker of jeugdleider zich verdiepen in specifieke problematiek. Ook rust de training de deelnemers toe om hiermee om te gaan in een pastoraal gesprek. Er is aandacht voor gespreksvaardigheden, maar ook worden bijbelse lijnen uitgewerkt rond bijvoorbeeld angst, depressie en trauma.

Op 7 april 2022 kun je een webinar volgen waarin Hanneke Schaap-Jonker en Egbert Brink elk vanuit hun professie spreken over vertrouwen, verbinding en openheid als voorwaarden voor een gemeente die ruimte biedt aan mensen met psychische problematiek.

Webtip
www.weetwatjegelooft.nl/cursus/pastoraatenpsychologie

[/private]

Over de auteur
Jannet de Jong

Jannet de Jong werkt voor het Praktijkcentrum.

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Zij helpen anderen het goede te doen

Zij helpen anderen het goede te doen

Sjoerd Wielenga
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief