Het goede nieuws voorleven
- Jeugdwerk
Wat is het goede nieuws voor jongeren? Deze vraag kwam terug in evaluatiegesprekken die ik met jeugdwerkers had. Ik realiseerde me opnieuw hoe belangrijk het is dat we onze jongeren een goed beeld van God meegeven.
Jeugdwerkers verlangen ernaar dat het geloof verschil maakt voor het dagelijks leven van jongeren. Maar de realiteit is vaak zo anders. Soms geven we (onbedoeld) mee dat je vooral een goed persoon moet zijn die netjes leeft. Dat geloven helpt om je goed te voelen. Natuurlijk horen ze ook dat ze waardevol zijn, maar vaak ervaren ze vooral dat God er is om je leven mee te versieren. God is er om ons gelukkig te maken.
Godsmomenten
Jongeren worden niet enthousiast van dit godsbeeld. Wat jongeren wel motiveert, is dat God betrokken is op het gewone leven. Hij spreekt tot je en geeft richting als je keuzes moet maken. Tegelijkertijd is dit ontzettend spannend. Want als God zo intens betrokken is op je leven, heb je dus niet het recht om je leven zelf vorm te geven. Voor veel jongeren is dat nauwelijks te begrijpen! Jezelf overgeven en alles wat je doet, laten bepalen door God is haast ondenkbaar.
We zullen dus mogelijkheden moeten creëren, Godsmomenten, waarin jongeren iets van God kunnen ervaren. Hij spreekt ook vandaag op een manier die wij kunnen waarnemen. Dat moeten we jongeren laten ontdekken en hen vervolgens ook helpen om naar Gods stem te luisteren.
Doodservaringen
Dat betekent niet alleen tegen jongeren zeggen: lees je Bijbel, bid elke dag. We zullen aandacht moeten schenken aan hun verlangens. Jongeren verlangen ten diepste naar een gelukkig en zinvol leven. Ze lijken misschien gelukkig, maar er is veel gebrokenheid. Ze zijn onzeker en hebben last van schaamte en angst. Jongeren leven met onvervulde verlangens en dit biedt mogelijkheden. Deze ‘doodservaringen’, zoals Andrew Root die noemt, leggen de leugen bloot dat we God en elkaar niet nodig zouden hebben. Geloof is een geschenk dat je niet krijgt door toewijding, maar door het omarmen van je doodservaringen. Ons geloof is niet vitaal, levendig of robuust, het is altijd gebroken en juist daarin wil Jezus aanwezig zijn.
Priester
Jeugdwerkers spelen hierin een belangrijke rol. Zij hebben de rol van priester. Als jongeren zich een beeld proberen te vormen van wie God is en wat geloven inhoudt, kijken ze allereerst naar ons. Aan ons zien ze wat het goede nieuws betekent. Het is dan ook belangrijk om te investeren in je eigen geloofsleven. Deel daarbij met jongeren wie God voor je is, hoe God tot je spreekt en neem ze mee in de keuzes die je maakt op basis van je geloof. Breng onder woorden wat je zelf gelooft of waaraan je twijfelt. Zet daarbij geen perfect beeld neer, maar deel ook je eigen doodservaringen.
Vinden jongeren het dan gemakkelijk om te geloven? Nee, maar via de relatie met hun jeugdleider, krijgt in hun geloof inhoud. Dit is ontzettend waardevol. Soms ervaren jongeren dan ook iets van God.
Anko Oussoren is jeugdwerker en adviseur bij Kerkpunt.