Meetingpoint Oekraïense vluchtelingen in Utrecht

Jan Kuiper | 4 juni 2022
  • Praktijklokaal

Het komt niet zo vaak voor dat een Gereformeerde Gemeente, een Protestantse Kerk, een GKv-gemeente en een NGK plaatselijk met elkaar optrekken. Dat gebeurt in ieder geval wel in Utrecht, waar ze samenwerken om plekken te creëren waar Oekraïense vluchtelingen elkaar ontmoeten.

Eén zo’n plek, een zogenoemd meetingpoint, is in de Jeruzalemkerk (NGK). Vier dagen per week, van 11.00 uur ’s morgens tot 16.00 uur ’s middags staat daar een team van vrijwilligers voor de vluchtelingen klaar met koffie en een lunch; er is ook gelegenheid om vragen te stellen over hun verblijf in Nederland.

Op de website van de kerk is in drie talen – Engels, Nederlands en Oekraïens – een overzicht te vinden van de activiteiten. Verspreid over de stad is er sprake van een uitgebreid hulpaanbod met een kapper, een kledingmarkt en ook een stadswandeling.

In heel Utrecht zijn er vijf van zulke meetingpoints, naast de Jeruzalemkerk onder andere ook de Kerk aan het Lint in de wijk Leidsche Rijn, het gebouw dat NGK en GKv samen gebruiken.

De oorspronkelijke vraag naar ontmoetingsplekken kwam van de burgerlijke gemeente Utrecht die hierover de diaconieën in de stad raadpleegde. De diaconieën pakten die vraag op en ze doen meer: ze zoeken ook naar noodopvang en vragen mensen of zij gastgezin willen zijn. Op deze manier geven de kerken de burgerlijke gemeente wat lucht om een meer structurele opvang te regelen.

Webtips
www.diaconie-utrecht-vluchtelingen.nl
www.jeruzalemkerk.nl/meetingpoint-oekraiense-vluchtelingen

Gods stem verstaan

Gods stem verstaan

OnderWeg
  • Reportage
  • Thema-artikelen
Verdiep je bijbellezen

Verdiep je bijbellezen

Anke Nijdam
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief