Redactioneel: De crux

Leendert de Jong | 13 augustus 2022
  • Column

‘Het is me het zomertje wel.’ Mijmeren mag in een maand als deze, toch? Reflecteren, terugkijken, het hoort bij vakantietijd. Daarbij hoort ook het weer. En het is een bijzondere zomer. Het aantal zonuren is hoog. Zonnepanelen zijn er blij mee.

[/private]

Mijmeren is leuk, maar het stopt helaas niet bij positieve dingen. Want alleen al het startzinnetje levert zorg op: het aantal zonuren linkt met de klimaatcrisis. En we hebben er een paar méér. Stikstof. Corona. Vluchtelingen die lijden op Lesbos. Een graancrisis. En dan de oorlogssituatie in bijvoorbeeld Oekraïne, in woorden van Eymeke Verhoeven in een ND-gebed: ‘Grote God. Hoe de vlag erbij hangt? Op z’n kop. Laag bij de grond kleurt de aarde rood.’

Je adem stokt. Wat doet een mens hiermee? Ja, ik bid. Geef. Pas mijn leefstijl aan. Ik heb het voorrecht om af en toe in deze column woorden te geven aan onrecht. Maar doet een van die dingen wat? Helpt het?

Reflecteren is niet leuk. Omdat uiteindelijk deze vraag knelt: waar gaat het echt om? Waar zit de kern, de crux in mijn (geloofs)leven? De oudtestamentische profeet Micha zou die vraag herkennen. Hij leefde temidden van (geloofs)crises en sociale ongelijkheid. Het volk dacht aardig bezig te zijn. Niet dus. Ze krijgen van God een ondubbelzinnig antwoord: ‘Doe maar gewoon wat recht is. Zorg dat je trouw bent. Wandel met Mij.’ Bijzonder is dat deze bijbelverzen zich inderdaad tégen onrecht keren. Maar ze zeggen méér, want met enkele verklaringen erbij kom je qua uitleg uit bij Henoch. Hij wandelde met God, volgde zijn leefregels en was er voor anderen.

Ik heb wat met het lied Maak ons hart onrustig, Heer. Wat mij daarin vooral treft en helpt, is het slotcouplet. Want dat houdt rekening met mijn onmacht: zelfs áls ik wandel met God, verandert niet alles wat ik zou willen; er zijn dingen waarop ik geen invloed heb. Da’s niet erg. Want er is er Eén met meer macht: ‘Gaat het onze kracht te boven. Laat ons dan in U geloven.’

De crux? Henoch dus, dicht bij God.

Dit is de laatste column van Leendert de Jong als hoofdredacteur van OnderWeg. Hij wordt per 1 september opgevolgd door Hans Slotman.

Over de auteur
Leendert de Jong

Leendert de Jong werkt in de media en is oud-hoofdredacteur van
OnderWeg.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief