Een woord voor ouders

Roel Venderbos | 10 februari 2023
  • Algemeen
  • Eyeopener

Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan zult u lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal. (Exodus 20:12)

Het vijfde gebod met de bekende beginwoorden ‘Eer je vader en je moeder!’ lijkt een gebod voor kinderen. Na de eerste vier geboden komen zij in beeld, hun ouders kunnen even achteroverleunen. Maar niets is minder waar. Niet kinderen, maar vaders en moeders krijgen te horen dat God wil dat ze de opa’s en oma’s van hun kinderen met respect behandelen en hen met liefde en waardering bejegenen.

De tien woorden zijn gesproken tot het hele volk dat zich verzameld had bij de berg Horeb. Maar ze zijn in de eerste plaats gericht tot de Israëlitische man, in de tweede persoon mannelijk enkelvoud. Gij, man, zult dit of dat doen of juist nalaten. Het zijn mannen die in de kracht van hun leven staan. Denk maar aan het vierde gebod – ze hebben zonen en dochters, slaven en slavinnen, vee en ze kunnen ook vreemdelingen in dienst nemen. Het zijn de zogenaamde familiehoofden, de oudsten van Israël, die ook de officiële vertegenwoordigers van het volk zijn. Zij worden toegesproken: ‘Denk erom dat jullie je vader en moeder eren.’

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Over de auteur
Roel Venderbos

Roel Venderbos is deeltijd predikant van de NGK Kampen en deeltijd geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief