Leven met littekens

Gerhard Wilts | 10 maart 2023
  • Reportage
  • Thema-artikelen

‘Allerlei gedachten schoten door mijn hoofd. Hoe zou het voelen? De pijn, weet je wel. Word ik neergeschoten? Word ik straks afgeslacht? We kenden de verhalen, maar toen het mes steeds dichter bij mijn hals kwam, besefte ik dat dit echt gebeurde. Op dat moment begon ik te bidden: “Heer, vergeef me al mijn zonden.”’

Wereldwijd worden ruim 340 miljoen christenen vervolgd. In deze reportage, opgetekend door Open Doors in 2020, getuigenissen van de martelaren van de kerk van nu in Nigeria, nummer 9 op de Ranglijst Christenvervolging.

‘Ik wil geen weduwe worden. Help me alstublieft!’

Manga en Daniël wonen in Nigeria, een land in West-Afrika waar meer dan 206 miljoen mensen wonen. In dit land wonen veel christenen, maar in sommige delen van Nigeria vervolgt Boko Haram christenen. Boko Haram is een extremistische moslimorganisatie die als doel heeft om de islam als staatsgodsdienst van Nigeria te verheffen. Dat is de achterliggende reden waarom Boko Haram christenen aanvalt, ontvoert of doodt.

Aanval thuis

Het is alweer een paar jaar geleden, maar Manga en Daniël weten het nog als de dag van gisteren. Op een avond in 2012 klinkt er ineens geschreeuw in het dorp waar de jongens met hun ouders wonen. Daniël doet het raam open en ziet allemaal mannen over hun hek klimmen: leden van Boko Haram. Ze zijn gewapend en dringen het huis van het gezin binnen. ‘Ze dwongen mijn jongens op de grond te gaan liggen’, vertelt moeder Amina. Even later brengen de aanvallers haar man binnen, zijn handen achter zijn rug vastgebonden. ‘Ze begonnen hem vragen te stellen terwijl anderen ons huis doorzochten. We werden steeds banger, vooral toen ze bij mijn man bleven aandringen om geld. Hij zei dat hij niets meer had en vroeg wat ze van hem wilden. Toen zei een van de mannen: “Vandaag leef je nog, maar morgen maak je niet meer mee.” Toen ik dat hoorde, begon ik te bidden. “Heer”, bad ik. “Ik wil geen weduwe worden! Help me alstublieft!”

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Kruisvormig leven

Kruisvormig leven

Willem van der Deijl
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘Zelfs al moeten we sterven, we blijven onze Heer trouw’

‘Zelfs al moeten we sterven, we blijven onze Heer trouw’

Jan-Matthijs van Leeuwen
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief