Drie adviezen van Obama

Janneke Burger-Niemeijer | 2 juni 2023
  • Algemeen
  • Eyeopener

Toen het aantal leerlingen toenam, ontstond er op een gegeven moment ontevredenheid bij de Griekstaligen, die de Hebreeuwssprekenden verweten dat de weduwen uit hun groep bij de dagelijkse ondersteuning werden achtergesteld. (Handelingen 6:1)

Weet je wat de belangrijkste regel is voor Marktplaats? ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.’ Die CD die gekopieerd bleek te zijn, de merkbroek die van Zeeman kwam of een gaatje had. Is dat ook niet zo in het bijbelboek Handelingen? De uitstorting van de Geest, de enorme massa mensen die tot geloof komt, het leven van de eerste christenen. Het lijkt te mooi om waar te zijn.

Als je na Handelingen 2 en 4 doorleest tot Handelingen 6, kun je opgelucht ademhalen. Gelukkig blijken ook de eerste christenen normale mensen te zijn. Al binnen twee hoofdstukken klagen ze dat het hele pinksterleven niet zo perfect gaat. Dit is, eerlijk gezegd, een van de redenen dat ik zo graag de Bijbel lees. Stel dat er alleen perfecte verhalen in zouden staan? Dan zou het erop lijken dat geloven gaat over perfecte gelovigen die wel even Gods koninkrijk komen brengen.
De Bijbel is een boek vol wonderlijke verhalen over imperfecte mensen. We lezen dat ons vertrouwen niet is gestoeld op prachtige verhalen of volmaakte christenen. We lezen in de Bijbel juist dat de Here Jezus stierf voor onze mislukkingen en dat Hij opstond om ons te doen opstaan. We kunnen opgelucht ademhalen als we Handelingen lezen. Het boek Handelingen is waar, omdat het niet alleen maar mooi is.

Het boek Handelingen is waar, omdat het niet alleen maar mooi is

Weduwen

In Handelingen 6 lees je opeens over klagende weduwen. Het zijn Griekssprekende weduwen, blijkbaar zijn er ook Hebreeuwssprekende weduwen. Hoe komt het dat er zoveel weduwen zijn in Jeruzalem? Waarschijnlijk waren het Joodse mensen die vanuit de verstrooiing in het Midden-Oosten op hun oude dag toch naar Jeruzalem verhuisden. Als ergens veel pensionado’s wonen, kunnen er zomaar ook veel weduwen zijn. Zij spraken Grieks, de wereldtaal van dat moment.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Janneke Burger-Niemeijer

Janneke Burger-Niemeijer (GKv) is theoloog en hoofdredacteur van het christelijke gezinsmagazine Jente.

Verschillende gaven, één Geest

Verschillende gaven, één Geest

Bram Beute
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief