IJsvogel

Hans Slotman | 7 juli 2023
  • Column

Jaren geleden. Ik had nog nooit een ijsvogel gezien en wilde daarin verandering brengen. Op een zaterdagmorgen dacht ik: ‘Ik ga vandaag een ijsvogel zien.’ In de buurt kende ik een vogelkijkhut aan het water. Om twaalf uur stapte ik de lege kijkhut binnen. Ervoor hadden ze twee stokken schuin in de grond boven het water gestoken. Eentje links en eentje rechts. Een mooi plekje voor de ijsvogel om te vissen en voor de vogelaar om te fotograferen. Ik installeerde me bij de rechter stok. Behalve een paar eenden in de verte was er niets te zien.

Om half een ging de deur open. Er stapte een vogelaar binnen. ‘Komen hier weleens ijsvogels?’ vroeg ik. De man knikte en zei: ‘Meestal tegen een uur of drie.’ ‘O ja´, zei ik alsof ik het volstrekt normaal vond dat een ijsvogel op tijd vliegt. De vogelaar ging bij de linker stok zitten. ‘Híer zit ie altijd’ zei hij wijzend op ‘zijn’ stok. Ik liet merken dat ik hem gehoord had, maar ondertussen baalde ik dat ik aan de verkeerde kant zat. De tijd verstreek. Er gebeurde niks. Tergend langzaam kroop de wijzer naar drie uur. Geen ijsvogel. Vijf over drie. Geen ijsvogel. Zie je wel, flauwekul! IJsvogels kunnen niet klokkijken.

‘Ik denk dat ik maar eens ga’, zei ik. Het was kwart over drie. En toen hoorde ik hem! Dat hoge piepgeluid van de ijsvogel. Een paar tellen later zag ik hem én zag ik haar. Twee ijsvogels. En ze zaten op ‘mijn’ stok. Adembenemend mooi. Ik ben daarna vaker naar die hut gegaan. Altijd rond een uur of drie, maar nooit meer een ijsvogel gezien…
Wist je dat bidden iets weg heeft van wachten op de ijsvogel?

Disclosure

Prayer is like watching for the Kingfisher.
All you can do is be where he is likely to appear and wait.

Often, nothing much happens; there is space, silence and expectancy.
No visible sign, only the knowledge that he’s been there,
and may come again. Seeing or not seeing cease to matter,
you have been prepared. But sometimes, when you’ve almost
stopped expecting it, a flash of brightness gives encouragement.
 Ann Lewin

Over de auteur
Hans Slotman

Hans Slotman is hoofdredacteur van OnderWeg

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief