Voor wie meer wil ontdekken over: vier de lokale kerk
- Reisbagage
- Thema-artikelen
Wil je over het thema van OnderWeg meer leren of doorpraten? In deze rubriek vind je tips en suggesties.
Vier je verrassingen in het openbaar
Je bent wat je viert – dat is een aardige spiegel voor kerken. Dat geldt niet alleen voor de zondagse vieringen. Maar in het kader van deze OnderWeg ook voor ‘Vier de lokale kerk’.
Je bent wat je viert. Als je dat toepast op een verjaardag van een kind, krijg je wellicht dat ouders, vrienden en familie belangrijk zijn. Dat je dankbaar bent en dat je van tompouce en patat houdt. De cadeaus die je van iemand krijgt, zeggen ook wat over die persoon: over hobby’s, sporten of toekomstplannen.
Maar wat als jullie je lokale kerk gaan vieren, haar verjaardag of bestaan?
- Wie zou je uitnodigen?
- Waarop ga je trakteren?
- Welke cadeautjes zou je krijgen?
- Als mensen je kerk gaan toespreken, wat gaan ze dan zeggen?
In deze editie van OnderWeg komen twee vragen duidelijk naar voren om over na te denken: vier je je eigen verrassingen? En als je viert, heeft dat dan het karakter van een intern familiefeestje of is het algemeen toegankelijk?
Als christelijke gemeenschap belijd je je afhankelijkheid van God en zijn Geest. Dan is het niet gek – en goed – als er ineens dingen buiten een beleidsplan om gebeuren. Dat je gemeente verrast wordt door iets waar de Geest van God doorheen werkt. Zoals in Buitenpost waarover je kunt lezen in dit nummer. Of zoals de kerk in Leerdam die iets oppakte waaraan de mensen in het dorp behoefte hebben. De vraag is: vier je vooral je eigen inzet of vier je wat God soms heel onverwacht door jullie gemeente heeft gedaan? Dat kan ook groei, bekering of vreugde van het samenzijn met alle generaties en typen mensen zijn. In onze eigen gemeente zijn we afgelopen jaar verrast door enkele twintigers die onafhankelijk van elkaar onze kerk binnenkwamen en met God wilden leven. Twintigers die ooit christelijk opgevoed waren en jarenlang niks van de kerk moesten hebben of mensen die volstrekt seculier opgroeiden.
De Oegandese bisschop Zac Niringiye zei een aantal jaar geleden: ‘De kerk is geen club. De lokale kerk is een diverse gemeenschap die als enige organisatie ter wereld gericht is op het welzijn van de niet-leden.’ Met wie vier je? Hebben mensen buiten de gemeenschap daarin een rol? Kijk naar de voorbeelden uit Utrecht, Buitenpost en Arnhem. In elke plaats vindt dat vieren in het openbaar op een heel eigen manier plaats, gericht op verschillende mensen.
Bij vieren kunnen we ook leren van kinderfeestjes. Kinderen vieren niet hoe goed ze zijn of wat ze allemaal hebben bereikt, maar ze zijn er vooral enthousiast over dat ze wat te vieren hebben, dat ze er zijn en over wat ze gekregen hebben. Dat is nog eens christelijk vieren!
Kinderen zijn vooral enthousiast dat ze iets te vieren hebben
Lees – en webtips
- Kijk op vierdekerk.nl voor praktische tips en materialen om het kerk-zijn te vieren.
- Kijk op missieloket.nl voor inspiratie hoe in andere plaatsen kerken het Evangelie handen en voeten geven buiten de eigen gemeenschap.
- Jan Hendriks, Goede wijn, Waarderende gemeenteopbouw, Utrecht (Kok) 2013, een praktisch boek om te vieren en vorm te geven wat goed gaat in je kerk
Challenge
Wil je vieren met je buurt, maar weet je eigenlijk te weinig over je buurt? Doe een buurtonderzoekje. Op kerkpunt.nl/buurtonderzoek/ kun je zien hoe je dat aanpakt.
Cors Visser (CGK) is socioloog en directeur van ForumC (www.forumc.nl).