Het goede zicht

Maurits Oldenhuis | 8 september 2023
  • Algemeen
  • Eyeopener

Wat wilt u dat Ik voor u doe?
Marcus 10:51

Het lijkt op het intrappen van een open deur. ‘Wat wil je dat Ik voor je doe?’, vraagt Jezus aan de blinde Bartimeüs. Wat zou je nou willen als je blind bent? Zorg dat ik kan zien, is het vanzelfsprekende antwoord van Bartimeüs. Of is er meer aan de hand? Jezus’ vraag kon wel eens gelaagder en Bartimeüs’ antwoord minder vanzelfsprekend zijn dan je denkt.

Hij heeft mij altijd geïntrigeerd, de blinde Bartimeüs. De plaatjes uit de Kijkbijbel spraken van jongs af aan tot mijn verbeelding. Bartimeüs met een band om zijn ogen en een geldbakje voor hem op de grond, rood van het roepen naar Jezus. Bartimeüs met wijd opengesperde ogen, omdat Jezus hem van zijn blindheid genas.

Ziende blind

In dit verhaal draait het allemaal om zien. Maar er zitten zoveel lagen in het verhaal: dat je zien kunt en toch blind bent; dat je blind bent en toch ziet. De mensen rondom Jezus: zagen zij in Hem wie Hij is? Ze volgen Jezus, nieuwsgierig naar wat er in Jeruzalem zal gaan gebeuren. Spanning en sensatie, dat willen ze niet missen.

Aan de kant van de weg zit een blinde man. Bartimeüs, de zoon van Timeüs. Hij heeft niet eens een eigen naam. Een blinde nobody is hij. Alles over Jezus heeft hij van horen zeggen. Hij heeft hem nooit gezien. Maar toch ziet hij wie Jezus is: de zoon van David, de messias die Gods beloften werkelijkheid zal laten worden. De zienden zijn blind, de blinde ziet.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Maurits Oldenhuis

Maurits Oldenhuis is predikant van de GKv Bergschenhoek.

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief