De schijnwerper op: mystagogie
- Algemeen
- De schijnwerper op
Op vrijdag 3 november 2023 aanvaardde Hans Burger zijn ambt als hoogleraar systematische theologie. Zijn inaugurele rede had de titel: ‘Geopenbaard geheim’.
Systematische theologie in dienst van mystagogie en oriëntatie.’ Een ingewikkeld en theoretisch onderwerp? Nee, mystagogie past helemaal bij de hang naar spiritualiteit die onze tijd zo kenmerkt.
- Mystagogie? Waar gaat dit over?
Nieuwe woorden helpen soms om op een nieuwe manier ergens naar te kijken. Het woord ‘mystagogie’ duikt in de theologie in de twintigste eeuw weer op, maar het is een oude term in de Griekse mysteriereligies, maar ook in de vroege kerk. Je kunt denken aan de ‘mystagogische catechesen’ van Cyrillus van Jeruzalem (vierde eeuw). Dat het woord tegenwoordig weer gebruikt wordt, past bij ons verlangen naar spiritualiteit, naar een doorleefde relatie met God.
Mystagogie betekent kortweg ‘inwijding in de geheimen’. Het christelijk geloof is ook als een geheim waarin je ingewijd moet worden. Geloven is meer dan dingen geloven, meer dan je overgeven aan een mens. God is verborgen aanwezig en voor die verborgen aanwezigheid moet je oog krijgen. Inwijding is daarop gericht.
- Geheimen en inwijden? Is ‘geloven in Jezus’ niet genoeg?
Hans Burger (GKv) is docent systematische theologie aan de TU Kampen.