De noodzaak van de Jongerenbijbel
- Algemeen
- Opinie
Steeds weer zie ik in mijn werk hoe twintigers smachten naar goede antwoorden, maar de weg niet meer weten te vinden naar de bronnen daarvoor. De Jongerenbijbel is zo’n gids. Het is onze oude vertrouwde Schrift, inclusief routes en thema’s die de wegwijzers zijn naar de Bron voor een generatie die anders heel snel verdwaalt en afhaakt.
‘Wij staan niet op historische achterstand ten opzichte van de eerste gelovigen, de vrienden van Jezus zelf. Ook toen waren er twee manieren waarop je Christus echt leert kennen: door de Schriften en door het brood te breken.’ Het zijn woorden van John Behr, een Britse oosters-orthodoxe priester en theoloog. Ik moest eraan terugdenken in relatie tot de nieuwe Jongerenbijbel van het NBG (Nederlands Bijbel Genootschap). In die woorden ligt namelijk besloten waarom wij als Move, de christelijke online community voor jongvolwassenen, van harte bereid waren om een kleine bijdrage te leveren aan de Jongerenbijbel. De kern is: we hebben gidsen nodig die de Schrift op nieuwe manieren ontsluiten, omdat de Bijbel anders een gesloten boek wordt.
Goede uitleggers gezocht
Terug naar John Behr. Zijn argument: keer op keer zien zijn eigen volgelingen Jezus niet zoals Hij werkelijk is. Pas door de uitleg van de Schriften en door het breken van het brood (denk aan de Emmaüsgangers) gaan hun ogen daadwerkelijk open. Het breken van het brood laat ik hier buiten beschouwing, maar ik herken de noodzaak om de Bijbel opnieuw te ontsluiten. Jezus zelf doet niet anders en als zijn volgelingen mogen we die handschoen keer op keer oppakken. Behr is zo’n man die de Schrift voor mij openlegde op manieren waardoor ik Christus op een geheel nieuwe manier kon ontdekken. Voor de geïnteresseerden: Behr is betrokken bij het nieuwe ‘In verwondering netwerk’ in Nederland (zijn lezing is te vinden op YouTube). Het gaat me echter niet specifiek om Behr. Ook bijbelleraren als John Mark Comer verslaan hun duizenden. Zelf kerk ik in de Nieuwe Kerk in Utrecht en ik zie hoe onze predikanten de Schrift laten aansluiten op de belevingswereld van jonge mensen. Het zit vol met twintigers en dertigers bij ons. Op het moment dat de Schrift wordt ontsloten op een manier die spreekt in de levens van mensen nu, wordt het een bron van heil. Ik weet het, er wordt betrekkelijk weinig gegoogeld naar dat woord heil, maar het is desondanks precies waarnaar een jonge generatie verlangt.