Redactioneel: Jubeljaar voor de Grieken

Ad de Boer | 21 maart 2015
  • Achtergrond
  • Column

Griekenland en de EU zullen de komende tijd blijven bakkeleien en het is de vraag of het goed komt. Premier Tsipras wil af van de financiële molensteen om de nek van zijn volk. Brussel eist dat hij de harde bezuinigingen doorzet in ruil voor verdere steun.

Ad de Boer.

Ad de Boer.

Ik ben eigenlijk altijd op de hand van Europa geweest: de Grieken hebben jarenlang de boel beduveld en op hun handen gezeten. Wij hebben ze van de ondergang gered en – afspraak is afspraak – betalen zullen ze. Eigen schuld, dikke bult.

Maar ik heb sympathie gekregen voor Tsipras en zijn financiële rechterhand Varoufakis, en niet alleen vanwege diens nonchalante kledingstijl. De nieuwe Syriza-regering wil corruptie en belastingontduiking aanpakken, de macht van de kleine groep steenrijke Grieken breken en de arme inwoners helpen. De overheid als schild voor de zwakken dus. Kan het christelijker en socialer?

En de Europese financiers? Die hebben de Grieken honderden miljarden geleend in de wetenschap dat ze die nooit kunnen terugbetalen. Is dat immoreel of niet? En de enige manier voor het failliete land om zijn schulden af te lossen is nieuwe schulden aangaan. Is dat immoreel of niet?

Als bij ons mensen dreigen te bezwijken onder hun schuldenlast, kunnen ze toegang krijgen tot de schuldsanering. Na drie jaar op een minimum gaat er een streep door hun schulden en kunnen ze weer leven. Volgens mij is dat ook de redding voor Griekenland: kwijtschelding van de schulden. Een jubeljaar voor de Grieken zogezegd. Dat sluit prima aan bij het jubeljaar dat paus Franciscus net heeft afgekondigd.

In Leviticus 25 gaf God zijn volk opdracht tot zo’n schuldsanering. Elk vijftigste jaar werd de opgebouwde schuld kwijtgescholden. Onder meer om het negeren van die jubeljaarwet moest Israël in ballingschap (2 Kronieken 36).

Maar dat werkt niet, zeggen economen. Wie durft er dan ooit nog geld uit te lenen? En volgen na Griekenland straks ook niet Spanje en Italië? Oké, boekhouden was het enige tentamen waarvoor ik ooit zakte. Maar geeft de Heer wetten die niet werken? Een jubeljaar voor de Grieken lijkt mij christelijk en sociaal.

Over de auteur
Ad de Boer

Ad de Boer is actief in het NGK-kerkverband en was hoofdredacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief