Bedumse jongeren reizen naar Israël

OnderWeg | 21 maart 2015
  • Praktijklokaal

Israëlreizen voor 60-plussers onder leiding van de eigen dominee zijn er genoeg. Maar ds. Marten de Vries ging met 37 jongeren uit zijn GKv Bedum naar Israël.

Tot 2013 werkte De Vries onder moslims in het Rijnmondgebied en toen sloeg hij op reizen door het Midden-Oosten Israël juist over. Nu hij gemeentepredikant is, hoeft dat niet meer. In combinatie met de focus op jongerenwerk als belangrijk kerkenraadspunt bij zijn beroep naar Bedum leverde dat een vliegende start op in de vorm van een Israëljongerenreis.

De Bedumse jongeren waren enthousiast en haalden de deelnamekosten van ruim € 1000 per persoon via acties bij elkaar. De rest van de gemeente leefde intensief mee. Marten de Vries: ‘Het heeft samenbindend gewerkt: onder de jeugd, maar ook voor heel de gemeente.’

Inhoudelijk had de reis een dubbel doel. Rondreizen in het land van de Bijbel én de bont geschakeerde Israëlische samenleving leren kennen. Dat laatste gebeurde via een forum met een rabbi, een moslima en een pastoor, een toespraak van een Grieks-orthodoxe priester, een bezoek aan een moskee en aan een Arabische kerkdienst, een gesprek met een Palestijn die op zijn grond probeert te blijven, maar bedreigd wordt door de Israëlische overheid, en een ontmoeting met jonge Israëlische militairen aan de Libanese grens.

Volgens De Vries moest de gids wel wennen aan de groep. Anders dan bij een Israëlreis voor ouderen kon hij geen voorkennis over de recente geschiedenis veronderstellen, zoals over de Zesdaagse Oorlog en de twee intifada’s en hoe die vandaag nog doorwerken.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief