Zeven wondertekenen

Simon Kadijk | 8 augustus 2015
  • Woordzoeker

Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken; Hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in Hem.
(Johannes 2:11)

Jezus verandert water in wijn. Het is zijn eerste wonderteken. Wat betekent dat? Is het eerste in volgorde of eerste in rangorde? Het kan allebei.

De Statenvertalingvertaling heeft: ‘Dit beginsel der tekenen heeft Jezus gedaan te Kana in Galilea.’ Dat maakt dit zinnetje nog meer bijzonder. Water in wijn veranderen, kwam Jezus daarvoor nu naar de aarde? Hoe nodig was dat, in vergelijking met zieken genezen, demonen uitdrijven of doden opwekken?

Miracle of Cana, water into wine

(beeld Steve Estvanik/123rf.com)

Uitgerekend water in wijn veranderen is het eerste teken. Daarin openbaart Jezus zijn grootheid (‘heerlijkheid’ hebben andere vertalingen). Het is als het ware de ouverture: zo begint Jezus zijn programma.

Watervaten

Wij zijn gewend dat de Bijbel in hoofdstukken is ingedeeld. Maar zo heeft Johannes zijn verhaal niet geschreven. We kunnen hoofdstuk 2 niet los lezen van hoofdstuk 1. Ik noem drie voorbeelden van de verbinding tussen hoofdstuk 1 en 2.

In het laatste deel van hoofdstuk 1 zien we drie keer de uitdrukking ‘de volgende dag’. En dan begint hoofdstuk 2 met ‘Op de derde dag’. Het is één aansluitend verhaal dat in een week tijd plaatsvindt. Zeven dagen en dan een bruiloft. Zou die ook zeven dagen hebben geduurd?

Verder wordt in Johannes 1 van zes leerlingen beschreven hoe ze geroepen worden: Andreas, Johannes, Simon Petrus, Jakobus, Filippus en Natanaël. De HSV vertaalt 1:42 vrij letterlijk: ‘Deze vond als eerste zijn eigen broer Simon’. Dat betekent dat er nog iemand zijn broer bij Jezus bracht: Johannes bracht Jakobus bij Jezus. Dan komen deze zes aan bij die bruiloft en staan daar uitgerekend zes stenen watervaten. Voor elke leerling één. En samen met Jezus verschijnen er dus precies zeven mannen op de bruiloft.

Ten slotte, in het eerste hoofdstuk is vers 14 een kernvers: ‘Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond (…) en wij hebben zijn grootheid (of heerlijkheid) gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.’ Die omschrijving komt hier terug: op de bruiloft te Kana toonde Jezus ‘zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in Hem’.

Zeven

Zeven is een getal dat in de Openbaring aan Johannes een grote rol speelt. In het evangelie komt dat getal ook voor, maar dan op een meer verborgen manier. Je moet als lezer zelf tellen. In Johannes 4:54 schrijft hij over het tweede wonderteken, maar daarna telt Johannes niet meer. Alsof hij suggereert: tel zelf maar verder. En dan heb je er precies zeven geteld als je aankomt bij 20:30-31: ‘Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam.’

Direct daarna verschijnt trouwens weer het getal zeven. We lezen dat Petrus, Tomas, Natanaël, de zonen van Zebedeüs en nog twee leerlingen gaan vissen. Zeven leerlingen!

Maar het gaat nu om de wondertekenen, precies zeven. Hij doet die tekenen voor zijn leerlingen. Bij de bruiloft vermeldt hij uitdrukkelijk dat Jezus’ leerlingen in Hem geloofden. In hoofdstuk 20 staat dat Hij de wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan heeft. Niet voor iedereen dus, maar voor zijn leerlingen. En Johannes heeft het opgeschreven voor ons, zijn lezers. Opdat ook wij geloven en zodoende leven!

Om over na te denken

  • Waarom is het getal zeven belangrijk en wat zegt dat?
  • Wat betekent het dat Jezus zijn grootheid (heerlijkheid) openbaart?
  • Waarom zou juist de verandering van water in wijn het eerste wonderteken zijn dat Jezus heeft gedaan?
  • Een metrete is ongeveer 40 liter. Jezus heeft dus zo’n 600 liter wijn gemaakt. Is dat niet een beetje veel aan het einde van een bruiloft? Waarom zou Hij dat gedaan hebben?
Over de auteur
Simon Kadijk

Simon Kadijk heeft theologie gestudeerd en is directeur van Donatus Verzekeringen. Hij is lid van de NGK.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief