Evangeliseren dicht bij de ander

Peter Wierenga | 5 september 2015
  • Missionair

Het geloof kun je niet weggeven als een cadeau. Het is niet iets wat je iemand kunt geven, hoe graag je het ook zou willen. En toch… is dat niet helemaal waar!

‘Reisgenoten’ zoeken de verbinding: vriendschap sluiten, ontmoetingen en gesprekken hebben, trouw zijn en de ander accepteren. (beeld Malisa Nicolau/123rf.com)

‘Reisgenoten’ zoeken de verbinding: vriendschap sluiten, ontmoetingen en gesprekken hebben, trouw zijn en de ander accepteren. (beeld Malisa Nicolau/123rf.com)

Neem nu Erik. Hij is van huis uit katholiek, maar zijn ouders geloven niet echt. Alleen met Kerstmis gaan ze naar de kerk. Tot z’n zevende zat Erik op een christelijke school. Als hij 15 is, krijgt hij een paar voetbalvrienden, waarvan er twee christen zijn. Met hen trekt hij veel op en hij komt ook bij ze thuis. In hun gezinnen maakt hij kennis met de protestantse manier van Bijbellezen en bidden.

Met de zus van één van die vrienden krijgt hij verkering. Soms gaat hij met haar mee naar de kerk. Haar ouders en broer mag hij graag: het zijn leuke mensen, met wie hij goed kan praten en hij voelt zich er altijd welkom. Langzamerhand raakt zijn leven op allerlei manieren vervlochten met geloof en kerk. Dan ontdekt hij opeens dat hij zich afvraagt waarom zijn ouders niet geloven. Want hij gelooft eigenlijk wel, merkt hij.

Sleutelrol

De verhalen van nieuw-gelovigen zijn onderling erg verschillend, maar enkele elementen keren daarin vaak terug. Ze vertellen ons iets over het proces dat in hen plaatsvindt.

  • God is aan het werk! Door alles heen. Vaak indirect, soms rechtstreeks. God is de sleutelfiguur.
  • Mensen zijn belangrijk: een vriendin, vrienden, en ook de gezinnen van vrienden bijvoorbeeld. Gelovigen spelen een sleutelrol.
  • Door de tijd heen ontstaat en groeit iemands geloof haast onmerkbaar. Op een bepaald moment is het geloof er ’gewoon’.
  • Moeilijke vragen (over schepping en evolutie en het lijden bijvoorbeeld) komen vaak pas nadat iemand is gaan geloven.

Kaarten

Blijkbaar spelen andere mensen, gelovigen, een belangrijke rol in het tot geloof komen van mensen. Hoe? Dat kan op veel verschillende manieren. Ik noem enkele mogelijke rollen.

1. Voorbeeld
Mensen die dicht bij God leven, kunnen aan de mensen in hun omgeving iets laten doorschemeren van wie God voor hen is.

2. Richtingwijzer
Deze mensen laten zien wat geloven betekent in de praktijk van het dagelijks leven.

3. Reisgenoot
Zij zoeken vooral de verbinding. Dan gaat het om vriendschap sluiten, ontmoetingen en gesprekken hebben, trouw zijn en de ander accepteren.

4. Gastvrouw/gastheer
Nieuw-gelovigen vertellen vaak hoe vriendelijk ze zijn ontvangen in de kerk waar ze vervolgens lid zijn geworden. ’Ik werd de eerste zondag al gevraagd of ik kwam koffiedrinken’, zegt de één, en een vrouw vertelt: ’Zelfs mijn ouders (die geen christenen zijn) kregen opeens kaarten en briefjes, toen ik vertelde dat mijn moeder kanker had.’ Het maakte haar duidelijk dat deze gemeente als een nieuwe familie voor haar was.

5. Vroedvrouw/vroedman
Deze mensen voeren makkelijk gesprekken en doen de Bijbel open in die gesprekken. Het zijn fijngevoelige begeleiders die de ander tevoorschijn luisteren en de ander zich laten ontwikkelen op een manier die hij of zij nodig heeft.

Levensstijl

Een relatie opbouwen met een ander begint met het accepteren van die ander. Evenzo: de integratie in de gemeente begint met de acceptatie door de gemeente. Ieder mens verlangt naar aanvaarding en liefde, naar een plek waar hij vragen mag stellen en waar hij in alle eigenheid – soms met een afwijkende of zondige levensstijl – er mag zijn zoals hij is. Laten we mensen zo het cadeau van het geloof aanbieden. God is het middelpunt. Mensen zijn het middel. Punt.

Er als gemeente over nadenken?
De avond ‘Evangeliseren – dicht bij de ander’ biedt cijfers en feiten over hoe mensen tot geloof komen. Relatie blijkt evangelisatie. God maakt zijn mensen tot sleutelfiguren. We bespreken met elkaar welke stappen nieuwe gelovigen vaak zetten en welke rollen wij als gelovigen daarbij kunnen spelen. En we vieren het werk van God die mensen wil veranderen! We stoppen met evangeliseren. We worden vooral betere vrienden en vriendinnen.

Meer info? Zie www.missionairsteunpunt.nl.

Over de auteur
Peter Wierenga

Peter Wierenga is adviseur evangelisatie, zending en kerkplanting van de NGK.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief