CGKv Hilversum en NGK Loosdrecht verzoenen zich

0

De CGKv Hilversum – met name de wijkgemeente Schuilhof, met GKv-wortels – en de NGK Loosdrecht beschouwen hun jarenlange contacten en gesprekken over het verleden als voltooid. Ze zijn voornemens dit proces op 13 december af te ronden in een dienst van ontmoeting, verzoening en verbondenheid, waarin samen het avondmaal wordt gevierd.

Meerdere jaren spraken de GKv Hilversum (in januari 2014 gefuseerd met de CGK Hilversum) en de NGK Loosdrecht over wat in 1967 heeft plaatsgevonden. Toen de NGK-gemeente in 2010 vacant raakte, lag het contact even stil. De komst van een nieuwe NGK-predikant in 2013 zwengelde de gesprekken weer aan. De GKv heeft aan de Loosdrechtse gemeente haar spijt uitgesproken over en verontschuldigingen aangeboden voor de pijnlijke dingen in 1967 en daarna. Dat gaf ruimte bij de NGK-kerkenraad om het verzoeningsproces te voltooien.

De dienst op 13 december is het slotakkoord van een traject van drie gemeentelijke ontmoetingen. Op 4 oktober zal een aantal gemeenteleden van de CGKv Hilversum in de dienst te Loosdrecht komen om kennis te maken; op 8 november is de gemeente van Loosdrecht te gast in Hilversum.

Hoe de contacten tussen beide gemeenten na 13 december voortgezet zullen worden, laten beide kerken in vertrouwen open.

Delen.

Over de auteur

Jordi Kooiman is freelance journalist en webredacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter