CRC publiceert rapport over homorelaties

0

Een studiecommissie van de Christian Reformed Church in Noord-Amerika (zusterkerk van de NGK) heeft een rapport gepubliceerd over de vraag hoe de kerk in het huidige politieke en culturele klimaat moet omgaan met kerkleden met homoseksuele relaties.

(beeld Johanne de Heus)

(beeld Johanne de Heus)

De commissie signaleert een sterke spanning tussen de Bijbels gemotiveerde afwijzing van homoseksuele relaties door de CRC en de Noord-Amerikaanse samenleving, waarin homoseksuele relaties steeds meer geaccepteerd worden, ook door christenen, en waarin het homohuwelijk is gelegaliseerd.

De commissie geeft geen zwart-witte antwoorden op vragen waar CRC-gemeenten tegenaan lopen – bijvoorbeeld rond kerklidmaatschap, doop en attestaties – maar probeert met hen mee te denken in het vinden van een liefdevolle weg in de omgang met homostellen.

De commissie pleit voor uiterste terughoudendheid in het afhouden van gemeenteleden met een homorelatie van het avondmaal. Ze vindt het zorgwekkend dat homoseksuele relaties ‘de enige categorie zonden’ lijken te zijn waarop kerken nog met tucht reageren, tot aan excommunicatie toe. Volgens de commissie beschadigt dat homoseksuele christenen en wordt daardoor het stereotype beeld dat de wereld van christenen heeft bevestigd.

De commissie moest zich van de CRC-synode baseren op eerdere synodebesluiten, die geen ruimte bieden voor homorelaties, maar plaatst daar wel kritische kanttekeningen bij, met name bij het taalgebruik en de verwijzing naar veranderingstherapieën. In juni 2016 zal de CRC-synode zich over het rapport buigen.

Het rapport is te vinden op de website van de Christian Reformed Church.

Delen.

Over de auteur

Laat een reactie achter