Drie werkvormen voor meer tijd en ruimte

OnderWeg | 14 november 2015
 • Thema-artikelen

Ja, we zijn erg druk. En ja, wat meer tijd en ruimte zou ons goed doen. Maar waar te beginnen? OnderWeg geeft drie handreikingen.


Verzamel geen schatten op aarde…

tekst Annelies Griffioen-van Oord

In Matteüs 6:19 staan indringende woorden: ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde…’ Zeven jaar geleden verhuisden wij naar ons huidige huis. Vijftien jaar hadden we in ons vorige huis gewoond. Bij het inpakken van alle verhuisdozen heb ik heel wat keren aan die woorden uit Matteüs gedacht. Gelukkig ben ik zelf redelijk georganiseerd en weet ik wat ik in huis heb. Maar dat geldt niet voor iedereen. Wat kun je veel bewaren en verzamelen!

(beeld Stormbringerser/Pixabay)

(beeld Stormbringerser/Pixabay)

Te veel rommel in huis kan bewust of onbewust energie vreten en onrust in je hoofd veroorzaken. In een opgeruimd huis hoef je veel minder te zoeken. Overweeg eens om van tijd tot tijd aandacht te geven aan de dingen die je bewaart, want wat opgeruimd is, vraagt geen aandacht. Versobering kan ruimte en rust geven!

Een paar tips:

 • Loop je huis eens door en vraag je af of de spullen die je bewaart nog passen bij de levensfase waar je nu in zit.
 • Is de verzameling uit je jeugd nog steeds de moeite van het bewaren waard of kun je er iemand anders blij mee maken?
 • Loop je kledingkast door en vraag je af of je die kleding echt nog gaat dragen.
 • Tijdens het koken heb je vaak even de gelegenheid om een keukenlade of -kastje door te kijken en wat ruimte te scheppen. De kringloop neemt je overbodige spullen graag in ontvangst.
 • Moet dat kinderspeelgoed echt bewaard worden?
 • Vraag je eens af waarom je dingen niet kunt loslaten. Geven ze je veiligheid of houvast?
 • Kijk eens kritisch naar je boekenkast. Zie www.minibieb.nl.
 • De zolder, schuur of garage is in veel huizen de plek om overbodige spullen te bewaren…
 • Bedenk bij het ouder worden hoe je na je overlijden je huis wilt achterlaten voor de nabestaanden.
 • Geef spullen een vaste plek. Opruimen kost minder tijd dan zoeken.
 • Word je bewust van je omgeving! Schep orde en rust, waardoor creativiteit weer ruimte kan krijgen.

 

En verder:

 • Pak niet te veel tegelijk aan. Doe het stap voor stap. Zet jezelf niet onder druk.
 • Tijd inplannen in de agenda is handig en voorkomt uitstelgedrag.
 • Realiseer je dat iedere keer een beetje opruimen en wegdoen uiteindelijk heel veel kan worden. En mijn ervaring is dat als je eenmaal de slag te pakken krijgt…

 

Opruimen is een mooi middel om rust te creëren! Lukt het je niet om dit alleen te doen? Vraag dan hulp aan een huisgenoot, familielid of vriend(in). Vind je dat moeilijk, dan kun je altijd professionele hulp inschakelen; mensen die er plezier in hebben om een ander te helpen orde op zaken te stellen.

Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.

Annelies Griffioen-van Oord (NGK) is professional organizer.


Een zee van tijd? Begin met een druppel!

tekst Evelien van Duffelen

In onze drukke tijd is het niet eenvoudig om de stilte op te zoeken. Het is zoveel makkelijker om almaar door te gaan dan om even een time-out te nemen.

(beeld Obpia30/Pixabay)

(beeld Obpia30/Pixabay)

Stilte is voor mij: pas op de plaats maken en even ademhalen. Als ik stilte zoek, zoek ik een moment van rust waarin ik me – juist als ik (te) druk ben – naar binnen kan keren en me kan richten op God.

Vanuit de benedictijnse leefregels benadrukt Wil Derkse in zijn boek Een levensregel voor beginners het belang van de stilte. ‘Het doel van stilte is voor mij om tot leven te komen en onder ogen te zien hoe je erbij zit’, zo verwoordde hij zijn boodschap in een interview. Hij vertelde hoe zijn broer een stilteladder ontwikkelde om houvast te creëren voor zijn eigen leven. Die ladder ziet er als volgt uit:

Elke dag een stil halfuur.
Elke week een stille avond.
Elke maand een stille dag.
Elk kwartaal een stil weekend.
Elk jaar een stille week.

Voor mij is dat een wel heel steile ladder. Maar wél eentje waar ik graag een paar eerste stappen op wil zetten.

Is het belang van stilte voor jou groot genoeg om er een begin mee te maken? Begin klein, misschien met slechts een paar keer per dag een paar minuten. Benut momenten tussendoor om uit te blazen en op te laden. Je kunt bijvoorbeeld elke keer als je een nieuwe taak oppakt een kort gebed uitspreken: ‘Ik vertrouw bij deze taak op U, Heer.’ In de benedictijnse traditie staat dit bekend als ‘ademgebeden’: een kort gebed kalmeert de geest en stelt je in de gelegenheid om de aanwezigheid van God te beleven.

Advies
Drie keer per dag een korte adempauze.

Tip
Neem deze week een stil halfuur en zoek in de Bijbel enkele teksten op die voor jou leidraad kunnen zijn voor de komende dagen of weken.

Evelien van Duffelen (NGK) is professional organizer.

Broeder Adri Kortekaas (monnik in de Sint-Adelbertabdij in Egmond) vertelt in de documentaire Een monnik, een mens, een dag hoe hij zelfs in een volle, rumoerige trein innerlijk stilte kan vinden. Hij vertelt er wel eerlijk bij: ‘Dan moet ik wel in een goede bui zijn hoor, het lukt niet altijd.’ Maar wie de momenten zoekt…


Wanneer is God tevreden?

tekst Pieter Kleingeld

Benodigdheden: Bijbel, pen, A4.

Veel mensen lopen rond met een schuldgevoel. ‘Ik zou eigenlijk meer moeten doen binnen de gemeente. God is niet helemaal tevreden met mij.’ Dat laatste zullen we wellicht niet hardop zeggen, maar wel van binnen voelen. Maar wanneer is God echt tevreden?

(beeld Unsplash/Pixabay)

(beeld Unsplash/Pixabay)

Stap 1a: Natuurlijk, voor velen is het niet moeilijk om een politiek correct antwoord te geven als het gaat over wat God van ons vraagt. Maar schrijf in een moment van openhartigheid eerst eens op wat jij diep in je hart denkt en voelt dat God van je vraagt. Neem hiervoor de tijd.

Stap 1b: Behalve God zijn er nog meer redenen (afgoden) in ons hart te vinden, die ervoor zorgen dat we te druk zijn. Schrijf ook die op.

Maar hoe is God echt? God bevrijdde slaven om hun rust te geven. God gaf hun de sabbat – één dag per week om te rusten. Bovendien geloven we in een God die op Jezus lijkt. We geloven niet in een uitbuiter, maar in een nederige en zachtmoedige God die rust schenkt. Wat velen van ons nodig hebben, juist als het gaat om tijd en drukte, is een goed beeld van God.

Stap 2: Neem de tijd om deze woorden van Jezus tot je hart te laten spreken: ‘Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

Stap 3a: Kijk nu nog eens naar wat je hebt opgeschreven bij stap 1a. Schrijf nu op hoe God werkelijk is, wat Hij echt van je vraagt. Citeer of verwijs naar Bijbelteksten, als je die weet. Schrijf alles op in de vorm van een dankgebed en spreek dat gebed ook uit.

Stap 3b: Kijk nu naar wat je hebt opgeschreven bij stap 1b. Op welke manier kan God jou bevrijden van de drukte in je hart? Hoe zou je jezelf die belofte meer eigen kunnen maken? Verzin voor jezelf een manier om je daaraan te herinneren in je dagelijkse leven.

Pieter Kleingeld is predikant van de NGK Oegstgeest en redacteur van OnderWeg.

‘In de diepste dalen ervoer ik het meest van God’

‘In de diepste dalen ervoer ik het meest van God’

Wilfred Hermans
 • Interview
 • Thema-artikelen
Goed toeven in een huis van rouw

Goed toeven in een huis van rouw

Peter Strating
 • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief