CGKv Nijmegen benoemt cantor

Praktijkcentrum | 11 januari 2016
  • Praktijklokaal

De CGKv Nijmegen heeft Jelle Hoksbergen als (betaalde) cantor aangesteld voor zes uur per week. Voorlopig voor een half jaar; dan wordt er geëvalueerd. Die zes uur zijn bestemd voor de coördinatie en voorbereiding van de diensten. Zijn rol tijdens de kerkdienst zelf valt er dus buiten.

WorshipCantors zijn er niet veel in gereformeerd kerkelijk Nederland. Het woord roept bij veel mensen het beeld op van een hoogkerkelijke gemeente (meestal in de PKN), die vooral uit het Liedboek zingt. Maar in de CGK/GKv-samenwerkingsgemeente in Nijmegen is dat niet het geval.

Het bijzondere daar is dat gekozen is voor een cantor in combinatie met ‘blended worship’. Die keus is in de gemeentevisie van alweer een paar jaar geleden gemaakt. ‘Blended worship’ betekent dat er een breed spectrum aan muzikale vormen binnen de dienst aanwezig is: psalmen, liedboekliederen, opwekkingsliederen enzovoort, maar tevens dat daarin een duidelijke lijn te ontdekken is.

‘Blended worship’ is volgens scriba Willem Boerma niet ‘van alles wat’. ‘Het gaat om verbindend vieren. We kennen een grote verscheidenheid binnen onze gemeente aan muzikale inbreng: organisten, een band, pianisten, een cantorij. Het is de taak van de cantor om te zorgen voor eenheid in verscheidenheid en voor een kwaliteitsslag.’ Daarvoor hebben ze in Nijmegen gezocht naar iemand die muzikaal en theologisch onderlegd is. Dat laatste ook, omdat volgens de gemeentevisie de eredienst het hart van de gemeente vormt.

Inmiddels is er al de nodige ervaring opgedaan met deze vorm van eredienst. En ook in een tijd met veel gastpredikanten (de gemeente is vacant, in de zomer van 2016 komt de nieuwe predikant) blijkt dat ‘blended worship’ goed uit te leggen is. Een commissie Muzikaal profiel, onder leiding van de nieuwe cantor, gaat in de komende maanden de ‘blended worship’ concreet invullen.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief