In beeld: Rozanne Slingerland-de Bruijne

Peter Hommes | 16 april 2016
  • In beeld

‘In beeld’ laat je aan de hand van acht vragen kennismaken met GKv’ers en NGK’ers. In deze aflevering: Rozanne Slingerland-de Bruijne.

Rozanne Slingerland-de Bruijne | 32 jaar | woonplaats: Utrecht | kerkelijke gemeente: Utrecht Initiatief (kerkplanting vanuit de NGK Houten) | getrouwd met Jaap, moeder van Elore (3) | werk: Junior conservator oude kunst, Centraal Museum Utrecht.

Rozanne Slingerland-de Bruijne | 32 jaar | woonplaats: Utrecht | kerkelijke gemeente: Utrecht Initiatief (kerkplanting vanuit de NGK Houten) | getrouwd met Jaap, moeder van Elore (3) | werk: Junior conservator oude kunst, Centraal Museum Utrecht.

1. Op wat voor manier heeft jouw geloof je leven veranderd? Ik ben gelovig opgevoed, dus van verandering is eigenlijk geen sprake, maar zonder het geloof zou ik waarschijnlijk anders in het leven staan. Ik zou me bijvoorbeeld meer opgejaagd voelen om alles uit het leven te halen wat erin zit. Het geloof geeft me rust: ik hoef niet te presteren naar de maatstaven van de hedendaagse maatschappij om tot mijn bestemming te komen.

2. Wat doe je om gelukkig te zijn? Soms denk ik dat ik daarin niet veel verschil van niet-christenen. Misschien dat mijn hoop op een betere wereld net dat extra beetje geluk geeft dat het leven mooier maakt. Het geloof voorkomt bijvoorbeeld dat ik cynisch word als ik het nieuws volg.

3. Welke Bijbeltekst is jou het meest dierbaar en waarom? Ik heb veel met Psalm 150. Er zit zo veel energie en vreugde in die korte tekst! Heel wat instrumenten passeren de revue, waaronder de harp, die ik zelf bespeel. Muziek is een geweldige manier om in contact te komen met God.

4. Op wat voor manier kunnen kerken beter gebruikmaken van kunst? De toenemende openheid voor (beeldende) kunst in de kerken maakt me enthousiast, want ik denk dat kunst een krachtig middel is waardoor God tot ons kan spreken! Maar ook een middel om iets bespreekbaar te maken, of juist om het onzegbare te uiten. Er zijn zo veel mogelijkheden, maar die blijven helaas nog vaak onbenut. Om te beginnen zouden kerken budget beschikbaar moeten stellen, want goede kunst kost nu eenmaal geld – net als een orgel of een bloemstuk. Kerken kunnen deskundige hulp krijgen van een groep als ArsProDeo (www.arsprodeo.nl), of via het Handboek voor kunst in de kerk (www.buijten.nl/motief/titel/966-handboek-voor-kunst-in-de-kerk). Op de website van het Platform Kerk en Kunst zijn handige links te vinden: platformkerkenkunst.nl.

‘Het geloof voorkomt dat ik cynisch word
als ik het nieuws volg’

5. Met wie zou je een dagje willen ruilen? Met een 16de- of 17de-eeuwse Nederlandse kunstenaar, bijvoorbeeld Maarten van Heemskerck, tijdens een verblijf in Rome. Wat een genot moet het zijn geweest om daar te tekenen, in een tijd ver voor de opkomst van de fotografie en op een plek waar de Oudheid werd herontdekt. Die kunstenaars moeten het gevoel hebben gehad dat ze in het centrum van de wereld verkeerden.

6. Wat is je mooiste ervaring in de kerk? Hoogtepunten waren mijn trouwdienst en de doopdienst van mijn dochtertje. Je deelt een heel bijzonder moment in je leven met broers en zussen in het geloof en anderen die dicht bij je staan. Heel gaaf, die verbondenheid! Doopdiensten raken me sowieso altijd vanwege de liefdevolle belofte van God.

7. Wat is je slechtste eigenschap? Ik kan flink mijn geduld verliezen als de techniek me in de steek laat. Dan ben ik bijvoorbeeld aan het schelden op mijn pc, terwijl een beetje beheersing en geduld me meer zouden sieren.

8. Waar ben je onlangs boos over geweest? Kortgeleden is in het appartement naast onze voormalige woning een brandje uitgebroken vanwege een hennepplantage. Het liep gelukkig goed af, maar vanwege het gevaar dat we hadden gelopen was ik behoorlijk verontwaardigd.

Over de auteur
Peter Hommes

Peter Hommes is predikant van de GKv Leusden en redacteur van OnderWeg.

Verschillende gaven, één Geest

Verschillende gaven, één Geest

Bram Beute
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief