In memoriam Piet Wassenaar (1919-2016)

Jan Smit | 14 mei 2016
  • Achtergrond
  • In memoriam

Op 2 mei overleed Piet Wassenaar, 96 jaar oud. Wassenaar werd in 1985 lid van de NGK en was zowel binnen de NGK Rotterdam-Overschie als landelijk in de NGK actief. Zijn schoonzoon Jan Smit blikt terug op zijn leven.

Piet Wassenaar (1919-2016).

Piet Wassenaar (1919-2016).

Piet Wassenaar werd net na de Eerste Wereldoorlog geboren en behoorde tot de generatie die getekend werd door de Tweede Wereldoorlog. De dag nadat hij 21 jaar werd, vielen de Duitsers ons land binnen. Wassenaar vocht in de meidagen van 1940 als militair mee tegen het Duitse leger.

Later in de oorlog wist Wassenaar te ontsnappen aan de Duitsers, die hem als dwangarbeider op de trein naar Duitsland wilden zetten. Daarna was hij actief in het verzet in de regio rond Barneveld. Hij zette zich in voor hulp aan ondergedoken Joodse landgenoten, was lid van de KP en was later actief in de Binnenlandse Strijdkrachten.

In de tweede helft van de jaren veertig werkte Wassenaar voor Unilever in Nederlands-Indië. In deze periode trouwde hij met Annie Stapelkamp, dochter van Antoon Stapelkamp, CNV-voorzitter en Tweede Kamerlid voor de Anti-Revolutionaire Partij. Het huwelijk werd ‘met de handschoen voltrokken’; pas later reisde de bruid naar Nederlands-Indië om zich bij haar echtgenoot te voegen. Piet en Annie kregen zeven kinderen.

Na een aantal jaren in Nederlands-Indië te hebben verbleven, zette Wassenaar eind jaren vijftig zijn loopbaan voort op het hoofdkantoor van Unilever te Rotterdam, waar hij zich richtte op personeelszaken en sociale zaken. Unilever gebruikte zijn expertise op het gebied van sociale zaken ook door Wassenaar in te zetten als lid (lekenrechter) van een Raad van Beroep en bij overleg tussen bedrijven en vakbonden in de toenmalige bedrijfsvereniging.

Twee jaar na zijn pensioen, bij zijn afscheid als voorzitter van de Federatie van Bedrijfsverenigingen in 1986, werd Wassenaar benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wassenaar was kerkelijk zeer meelevend en actief. Hij en zijn vrouw waren aanvankelijk lid van de Gereformeerde Kerken in Nederland, maar verlieten deze vanwege bezwaren tegen de ruimte die vrijzinnige theologen als Kuitert en Wiersinga kregen. Hij werd in 1985 lid van de NGK en was zowel binnen de NGK Rotterdam-Overschie als landelijk in de NGK actief. In Rotterdam-Overschie, waar hij als ouderling heeft gediend, kreeg hij een goede band met Gert van den Brink, die daar toen predikant was.

Wassenaar gaf in 1991 als voorzitter leiding aan de Landelijke Vergadering van Ede en was een aantal jaren lid van de Commissie voor Contact en Samenspreking met andere kerken. Daarin behartigde hij vooral de contacten met de Reformed Churches in Australië en Nieuw-Zeeland.

Wassenaar droeg het zendingswerk een warm hart toe. Zo heeft hij in de jaren negentig een bezoek gebracht aan Soemba vanwege het plaatselijke werk van ds. Goossens. Dat bezoek heeft hem een gebroken schouderblad opgeleverd, toen de auto waarin hij als passagier meereed van een helling rolde.

Annie Stapelkamp overleed in december 1996 op 70-jarige leeftijd. Op de dag dat hij 97 jaar zou zijn geworden, is Piet Wassenaar bij haar begraven.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief