Moeder van Jezus zijn

0

‘Jullie zijn mijn moeder en mijn broers.’
(Marcus 3:34)

Wie is de meest bekende moeder in de wereld? Het antwoord op die vraag is denk ik niet moeilijk te geven. Miljoenen mensen noemen haar elke dag, ze schittert op talloze kunstwerken en is te bewonderen in duizenden kerken. Maria, de moeder van Jezus, is voor de meerderheid van de christenen een geloofsvoorbeeld en een belangrijke heilige.

(beeld Thaagoon/iStockPhoto)

(beeld Thaagoon/iStockPhoto)

Als meisje van een jaar of 14 kreeg ze te horen dat God haar wilde gebruiken voor het grootste wonder in de geschiedenis. Ondanks de problemen die ze misschien zou krijgen en het risico van de doodstraf, was haar antwoord op de vraag van de engel indrukwekkend: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’

Verstand verloren

Op zo’n moeder was Jezus vast trots. Lucas 2:51 meldt dat Jezus zijn ouders gehoorzaamde en dat zegt veel. Marcus 3 laat echter ook een andere kant zien. Jezus hoort dat zijn moeder en broers Hem zoeken, maar Hij snelt niet naar buiten om hen te groeten (vers 31-33). Dat is vreemd.

Een verklaring zou gevonden kunnen worden in vers 21. Daar staat dat Jezus’ verwanten van mening waren dat Hij zijn verstand had verloren. Waarom ze dat dachten, is niet direct duidelijk, maar het moet behoorlijk heftig zijn geweest voor Jezus. De kans is groot dat Maria en zijn broers die verwanten waren en dat Jezus om die reden niet naar hen toegaat. Maar wat de reden ook is, in plaats van hen te begroeten, doet de Zoon van Maria een bijzondere uitspraak.

Familie

Eerst stelt Jezus een gekke vraag: ‘Wie zijn mijn moeder en mijn broers?’ En nog voor de menigte een antwoord kan geven, vult Hij het zelf in: ‘Jullie zijn mijn moeder en mijn broers.’ Vanzelfsprekend kende Jezus de meeste mensen die om Hem heen stonden niet heel goed. En toch noemt Hij hen familie. Dat was in die tijd een bijzondere uitspraak. Je familie was ontzettend belangrijk en stond altijd voorop. Jezus verbreedt de definities van een moeder, broer of zus. Hij is van mening dat bloed niet bepalend is, maar eerder de wil van God. De wil van God is in dit geval niet zozeer moralistisch, maar heeft te maken met dicht bij Jezus willen zijn en Hem vooropstellen, zoals je van familie verwacht.

Als je de wil van God doet, word je deel van Gods familie. Dan kun je blijkbaar zelfs de moeder van Jezus worden.

Kerkmuren

Wij noemen elkaar ook vaak broers en zussen, maar bedoelen we dat ook echt? En geven we mensen die zelf geen kinderen hebben de ruimte om ‘moeder’ te zijn in de gemeente? In je eigen gemeente is het misschien nog niet zo moeilijk om elkaar als familie te zien, maar zien we elkaar ook als broers en zussen over kerkmuren heen? Omdat ook zij Gods nabijheid en zijn wil zoeken?

Maria deed Gods wil door zwanger te worden. Dat maakt haar tot een voorbeeld, ondanks het verhaal van Marcus 3. Niemand van ons doet Gods wil volmaakt. Daarom is het extra bijzonder dat Jezus ook ons het voorrecht geeft om zijn moeder te mogen zijn. We kunnen net zo dicht bij Jezus komen als de bekendste moeder in de wereld.

Om over na te denken

Delen.

Over de auteur

Almatine Leene is docent dogmatiek aan Hogeschool Viaa in Zwolle, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch en predikant van de Nederduits Gereformeerde Kerk Stellenbosch-Wes.

Laat een reactie achter