Glutenvrij brood bij het avondmaal

Praktijkcentrum | 6 augustus 2016
  • Praktijklokaal

Druivensap of alcoholvrije wijn bij het avondmaal, het is in veel gemeenten onderwerp van gesprek. De NGK Dordrecht heeft ook te maken met mensen met een intolerantie voor gluten. Kun je daaraan tegemoetkomen door als gemeente ook glutenvrij brood aan te bieden tijdens de viering?

021506 Praktijklokaal foto 2Het leek de gemeente geen goed idee, omdat je niet kunt garanderen dat het glutenvrije brood niet direct of indirect in aanraking komt met het gewone brood, via de handen van wie ermee bezig is. De kerk blijft daarom bij de gewoonte dat de mensen die deze glutenintolerantie hebben, bij de avondmaalsviering zelf hun brood meenemen. De gemeenteleden om wie het gaat, vinden dat goed.

Ook de Rooms-Katholieke Kerk kende deze discussie. Daar worden glutenvrije hosties gedoogd. In 1995 is opnieuw bepaald dat glutenvrije hosties niet zijn toegestaan, omdat Christus zelf gewoon tarwebrood gebruikte. Ze zijn echter wel verkrijgbaar.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

‘Ik wilde me weer verwonderen over het leven’

‘Ik wilde me weer verwonderen over het leven’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Gereedschapskist bij de wijsheidsboeken

Gereedschapskist bij de wijsheidsboeken

Annelies Smouter
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief