Column: GTU van de leden

Roel Kuiper | 18 maart 2017
  • Column

Deze maanden vallen de besluiten over de nieuwe Gereformeerde Theologische Universiteit. Na de Landelijke Vergadering van de NGK spreken de synodes van de GKv en de CGK in april en mei erover. Deze kerken brengen hun predikantsopleiding onder in de GTU. De huidige theologische universiteiten in Apeldoorn (TUA) en Kampen (TUK) gaan fuseren. De kerken spreken zich uit, mede over hun eigen toekomst.

In Apeldoorn en Kampen wordt nu grosso modo hetzelfde onderwijs gegeven. Gereformeerde theologie, ieder met eigen accenten, maar met dezelfde liefde voor het evangelie. De TUA en TUK zijn kwetsbaar in omvang, samen goed voor ruim 250 studenten, terwijl op de huidige locaties, gescheiden van elkaar en ieder voor zich, geen groei of schaalsprong meer te verwachten is.

We leven in een tijd die om verbinding vraagt

In het kleiner geworden landschap van theologie-opleidingen in Nederland ontstaat er met de GTU een thuishaven voor gereformeerde theologie. De volle breedte is er te vinden: bevindelijk-gereformeerd, puritanisme, neocalvinisme en iedereen die ‘gewoon gereformeerd’ wil zijn. De GTU beperkt de ruimte voor deze verscheidenheid niet, maar geeft er inhoud en vorm aan. Zo ontstaat een universiteit met een herkenbaar en aantrekkelijk profiel, ook internationaal.

Is voor de instellingen het theologisch belang heel groot, voor de kerkleden zou het oecumenisch belang zwaar moeten wegen. Nee, ik doel niet meteen op een fusie van kerken. Dat is aan de kerken zelf. De GTU zal in de toekomst kerken die nog niet één zijn van predikanten voorzien. Maar als gereformeerden samen het belang van ‘hun’ theologie en traditie inzien en de wil tonen deze door te geven aan nieuwe generaties, is dat een krachtig signaal. Velen zullen zich eraan optrekken.

Het Nederlands Dagblad sprak in een commentaar van een ‘GTU van de leden’. Zo zou het moeten zijn. Het is me uit het hart gegrepen. De kerkleden dragen de instellingen nu – en straks de GTU – geestelijk, moreel en materieel. We leven in een tijd die om verbinding vraagt. Het kan. De toekomst van kerk en theologie is in Gods handen. Maar wij kunnen er onze verantwoordelijkheid voor nemen.

Over de auteur
Roel Kuiper

Roel Kuiper is rector en bestuursvoorzitter van de TU Kampen.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief