Redactioneel: OK

Leendert de Jong | 1 april 2017
  • Column

Best OK eigenlijk, die verkiezingsuitslag. Natuurlijk is die nu alweer even geleden. Maar omdat ik er vooraf over klaagde, past deze terugblik. Nederland koos niet voor chaos, maar voor versplintering, vernieuwing, beetje verrechtsing, een stukje stabiliteit. Het blijft afwachten, maar toch: OK.

Gek dat OK zo’n veelgebruikt stopwoordje geworden is. Aanvankelijk leek het een hype. Maar OK blééf; je hoort het nu in allerlei betekenissen en op allerlei toonhoogtes. Er is zelfs een bedachtzame vorm. Jij: ‘Ik ben daar nog niet uit.’ Je gesprekspartner: ‘OK.’ Bij die K hoor je de uitnodiging: ‘En…?’

Vandaag doet iets anders het goed: ‘Ik ben er wel klaar mee.’ Met gedrag, vooral van anderen. Met (werk)omstandigheden. Met je kerkelijke gemeente. En ja, ook met het leven zelf. Neem de discussie over voltooid leven. Iemand moet, los van een criterium als ondraaglijk lijden, kunnen zeggen: ‘Ik wil niet meer.’ Een nieuw kabinet gaat er vast mee verder. In dit verband een tip voor de ChristenUnie: wegblijven, van welke vraag van welke club ook.

‘U vindt het op grond van uw overtuiging niet goed, hè?’

Zelf maak ik het nu van best dichtbij mee. Dat iemand zegt: ‘Ik kan niet meer.’ De arts noemt dit een doodswens. Niet fijn. Wat doe je in contact met die persoon? Wat zeg je? Of zeg je niks? Bijkomende last is dat de betreffende persoon als christen weet dat niet de mens het begin en het einde van het leven bepaalt. De arts weet dit en zegt, subtiel: ‘U vindt het op grond van uw overtuiging niet goed, hè?’ Ook dit subtiele neemt de wens niet weg.

Wat ik zeg? Weinig. Misschien moet ik vooral op zoek naar: wat zit erachter? Want ook al ken je enkele motieven – lichamelijke klachten, beperking, geen regie meer – je weet dat er méér moet zijn. Misschien is het wel vooral een kreet van eenzaamheid, van er niet meer echt bij horen.

Er is een Bijbeltekst die oproept om zó te spreken dat het de ander ‘goed doet, ruimte geeft’. Het zou mooi zijn als die ruimte er niet alleen psychisch komt, maar ook fysiek, als driegeneratiehuis, of als hospice niet-voor-stervenden, of als nieuw verrezen bejaardencentrum… Lijkt me OK.

Over de auteur
Leendert de Jong

Leendert de Jong werkt in de media en is oud-hoofdredacteur van
OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief