GKv Hattem-Centrum houdt interviews over middagdienst

0

De middagdienst is voor veel kerken een onderwerp van indringend gesprek. Want het bezoek loopt terug. Soms wordt dat gemeentelijke gesprek gevoerd vanuit de zondagsbesteding als geheel: wat betekent die dag eigenlijk? Steeds vaker is het teruglopend bezoek aan de tweede dienst een reden om gezamenlijke middagdiensten te beleggen met een buurgemeente.

030804 Praktijklokaal foto3Binnen de GKv gebeurde dat onlangs in de kerken van Twijzel en Drogeham en die van Leens en Ulrum. Dergelijke combinaties kunnen ook het eigen kerkverband overstijgen: het en der combineren GKv en NGK de middagdiensten. Soms draait ook een CGK- of PKN-gemeente daarin mee.

De GKv Hattem heeft een commissie middagdienst. Meestal doet zo’n commissie onderzoek en wordt daarna een rapport geschreven, maar deze commissie geeft kerkleden gelegenheid om in het kerkblad te vertellen hoe ze tegen het onderwerp aankijken. Via deze interviews hoopt de commissie bij te dragen aan de bezinning rond het onderwerp.

Eén van de vragen is of het kerkbezoek in de afgelopen tien jaar veranderd is en zo ja, waarom? Een geïnterviewde antwoordt: ‘Ja. Vroeger was het voor mij meer een gewoonte om zondag twee keer naar de kerk te gaan. Ik weet niet goed wat de reden is dat het veranderd is, het is langzaam zo gegaan. Je ziet wel om je heen dat steeds minder mensen naar de middagdienst gaan en dan denk je: waarom zou ik wel gaan? Als je om je heen hoort: “Wij gaan ook niet”, werkt dat niet stimulerend. En als de kerk erg leeg is, werkt dat ook demotiverend.’ De geïnterviewde geeft als idee: ‘Misschien zou een leerdienst over een actueel onderwerp kunnen helpen.’

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter